Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Bolyai-díjat

Cikk:

Lovász László matematikus kapta a Bolyai-díjat; a kitüntetést vasárnap a Vígszínházban adta át Sólyom László köztársasági elnök.

A köztársasági elnök fontosnak nevezte a díj odaítélésének azt a kezdettől fogva elsődleges szempontját, hogy a tudós a világszínvonalú eredményt alapvetően Magyarországon dolgozva érje el.

Sólyom László rámutatott: a díj kapcsán a magyar oktatásügyről is beszélni kell. Véleménye szerint jó egyetem csak jó középiskolára épülhet. "Ahogy nem szabad sajnálni a közpénzt az alapkutatásokra, még kevésbé lenne szabad az általános iskolákon és a pedagógusokon takarékoskodni" - jelentette ki.

A köztársasági elnök elmondta, a díjbizottság egyetértett abban, hogy miután mind a három eddigi díjazott természettudós volt, más tudományokban is alaposan nézzenek körül. Hozzátette, abban megegyeztek, hogy a matematikát is a társadalomtudományok mellé veszik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: egy nemzet annyit ér ebben a mai világban, amennyi a teljesítménye. A miniszterelnök rámutatott arra a jelenségre, hogy tíz diákból ketten úgy fejezik be az iskolát, hogy nincs szakképzettségük. "Belőlük lesznek a holnap szegénylegényei" - tette hozzá.

A díjátadáson megjelent többek között Boross Péter volt miniszterelnök, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Draskovics Tibor, az államreformért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A Bolyai-díjat kétévente adják át egy olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyiségnek, aki nemzetközileg is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, az utánpótlás nevelése, illetve ezek  eredményeinek hasznosítása terén. A díjat egy független bizottság ítéli oda, amelynek a mindenkori köztársasági elnök a vezetője.

A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban Somody Imre vállalkozó, és felesége Somody Imréné, valamint Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnöke és Lantos Csaba üzletember hozta létre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...