Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ritoók Zsigmond ókorkutató kapta a Bolyai-díjat

Létrehozva: 2009. május 24.
Módosítás: 2009. május 25.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Idén Ritoók Zsigmond ókorkutató kapta a magyar tudomány legnagyobb elismerését és a vele járó 100 ezer eurós díjat. Az elismerést vasárnap este adta át Sólyom László köztársasági elnök.

Ritoók Zsigmond ókorkutatónak ítélték oda a 2009. évi Bolyai-díjat. A magyar tudomány legnagyobb értékű elismerését, az idén már nettó 100 ezer euró - 28 millió forint - összegű Bolyai-díjat Sólyom László köztársasági elnök adta át vasárnap este. Ritoók Zsigmond akadémikus az ELTE Bölcsészettudományi Karának emeritus professzora, az ókortudományon belül szűkebb szakterülete a korai görög epika, dráma, az antik esztétikai gondolkodás és annak továbbélése.

Sólyom László köztársasági elnök a beszédében úgy fogalmazott: Ritoók Zsigmond a nevelés, a továbbadás, a pedagógia szenvedélyével vezet el bennünket az antik eredetihez és ébreszt rá arra, hogy ehhez a világhoz a mai embernek is nagyon sok köze van. A ceremónián részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki a beszédében példamutatónak és tiszteletreméltónak nevezte, hogy néhányan a rendszerváltás nyertesei közül magánvagyonukból alapították az elismerést. Hozzátette: Magyarországnak jó lenne, ha ezekben a nehéz órákban többen felismernék, hogy szükség van a társadalmi szolidaritásra és azoknak a gesztusaira, akik a társadalom sikeresebbjei közé tartoznak.

Minden második évben ítélik oda a díjat
 
A tudományterülethez nem kötött díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. A kétévente odaítélt díj adományozásáról 15 tagú díjbizottság dönt, melynek tagjai a magyar tudomány elismert képviselői, elnöke pedig a mindenkori köztársasági elnök.

A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban hozta létre magánvagyonából Karsai Béla, Lantos Csaba, valamint Somody Imre és akkori felesége. 2001-ben csatlakozott az alapítókhoz Várkonyi Attila és Alexander Brody. Lukács János világhírű történész és Oláh György Nobel-díjas kémikus idén elvállalta a Bolyai-díj védnökségét. A nemzeti hivatal a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 12 millió forinttal járult hozzá az eseményhez. A rendezvény az egyik innovatív gyógyszergyártó cég is támogatta 20 millió forinttal.

A tanítás egyfajta misszió, szolgálat azon ismeretanyag továbbadása érdekében, amelynek letéteményese - mondta az átadás után Ritoók, a díj ötödik kitüntetettje. Az eddigi díjazottak: 2000-ben Freund Tamás neurobiológus, 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben pedig Lovász László matematikus.

Ugrás vissza Ugrás vissza...