Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós ügynökök nyomoznak a levélbombák ügyében

Létrehozva: 2004. január 6.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Olaszország fogja vezetni azt az uniós terrorizmusellenes illetékesekből és Europol-nyomozókból álló csoportot, amelynek feladata lesz, hogy fényt derítsen rá, mi áll az elmúlt hetek levélbomba-támadásainak hátterében.

Az Európai Parlament (EP) egyik vezető tisztségviselőjének címzett levélbomba robbant hétfő délelőtt a parlament brüsszeli székházában, sebesüléseket azonban nem okozott. A küldeményt Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportja elnökének címezték. Rendőrségi források szerint felbontásakor lángra lobbant, és nem mérgező füstöt bocsátott ki. Az elnök nem volt jelen a csomag felnyitásakor, a helyszínen tartózkodók közül azonban néhányan sokkos állapotba kerültek.

Késő délutáni jelentések szerint a nap folyamán még további öt gyanús küldeményt találtak a parlament épületében, de ezeket már nem nyitották fel. Az egyiket, amelyet José Ignacio Salafranca spanyol néppárti képviselőnek címeztek, a rendőrség tűzszerészei hatástalanították.

Néhány órával a Pötteringnek küldött csomag felrobbanása után az EP szóvivője közölte, hogy Gary Titley , a brit Munkáspárt európai parlamenti csoportjának a vezetője is kapott levélbombát, amely manchesteri irodájában robbant fel. Sérüléseket azonban ez a robbanás sem okozott.

Bolognai anarchisták postázták

December óta több magas rangú uniós politikus, köztük Romano Prodi bizottsági elnök és Hans-Gert Pöttering néppárti (konzervatív) frakcióvezető, Jean-Claude Trichet , az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jürgen Storbeck az Európai Rendőri Hivatal (Europol) vezetője és az Európai Unió tagállamai bűnüldözési ügynöksége (Eurojust) kapott ismeretlenektől levélbombát. Az olasz rendőrség szerint az ügy hátterében egy eddig ismeretlen bolognai anarchista szervezet áll.

A vizsgálat kiderítette, hogy Bolognában adták fel azt a négy levélbombát, amelyeket az elmúlt négy napon az Európai Unió vezető tisztségviselőinek és intézményeinek küldtek; a hatóságok vizsgálják olasz anarchisták szerepét az ügyben - közölték kedden az ügyben nyomozó illetékesek.

Az olaszok a múlt héten blokkoltak minden olyan postai küldeményt, amelyet Emilia Romagna tartományból a brüsszeli és strasbourgi uniós intézményekbe címeztek; a helyi ügyészség a tartomány valamennyi postahivatalának megtiltotta az uniós intézményeknek címzett küldemények továbbítását, és elrendelte a városból útnak induló küldemények szigorított ellenőrzését. Az Európai Bizottság egy szóvivője ugyanakkor hétfőn azt mondta, nincs rá szükség, hogy megszigorítsák a biztonsági intézkedéseket a közösségi épületek körül.

Az olaszok vezetik a nyomozást

Az Európai Unió létrehozott egy csoportot, amelynek feladata lesz, hogy felderítse, mi áll az események hátterében. A csoportnak tagjai lesznek a közösség terrorizmusellenes illetékesei, Europol-nyomozók és szakértők különböző tagállamokból, Olaszország vezetésével. A csoport a következő két hónapot információk gyűjtésével fogja tölteni.

Egyelőre keveseknek van elképzelésük arról, hogy mi lehetett az amúgy meglehetősen amatőrnek tűnő támadók célja. Az EU történetében nemigen van példa arra, hogy közösségi politikusokat és tisztviselőket megtámadjanak, már csak azért sem, mert ezek a személyek tulajdonképpen nem számítanak olyan nagyon, legalábbis az állami vezetőkhöz képest.

A magyar EP-megfigyelők elítélik a támadásokat

A Fidesz - MPSZ és az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja tiltakozik minden olyan cselekmény ellen, amely durván megzavarja az Európai Parlament (EP) és az uniós intézmények működésének normális rendjét - mondta Szájer József , a Fidesz - MPSZ alelnöke, az Országgyűlés EP-megfigyelő csoportjának tagja.

Bár a vizsgálat már elkezdődött, a levelek feladásának körülményeiről, valamint a merényletek lehetséges indítékairól egyelőre az EP-ben sem állnak rendelkezésre részletes információk. A néppárti frakció együttérzését nyilvánította Pötteringnek - közölte a képviselő. Hozzáfűzte, hogy ezt személyesen is megtette, és emlékeztetett arra, hogy néhány éve Magyarországon ő maga is hasonló merénylet célpontja volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...