Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Az NKM Energia Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatói e-ügyintézést biztosító szakrendszerében 2020.11.08-án 09:00 és 14:00 között meghibásodás miatti nem tervezett üzemszünet lesz.

Ezen időszakban az NKM Energia Zrt felé földgáz szolgálatatással kapcsolatban nem lesz lehetséges az ügyfeleknek az ügyintézés.

Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NISZ Zrt. a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson és a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum (RNY+) szolgáltatásán 2020. október 31-én 00:00 órától 2020. október 31-én 02:00 óráig karbantartást végez. Ezen időszak alatt a KAÜ és így minden más KAÜ-t használó szolgáltatás nem lesznek elérhetőek.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy 2020. október 31-én 00:00 órától 2020. október 31-én 04:00 óráig az új magyarorszag.hu portálon keresztül nem lehet majd elektronikus űrlapokat beküldeni a Központi Víruskereső szolgáltatáson történő karbantartás miatt.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Nincs végleges döntés az unió bővítésének dátumáról

Létrehozva: 2006. május 16.
Módosítás: 2006. május 21.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Bulgáriának és Romániának jó esélye van arra, hogy 2007. január elsején csatlakozhasson az Európai Unióhoz - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amely nem ajánlja a két balkáni ország felvételének egy évvel történő elhalasztását, de kilátásba helyez még egy értékelést ősz elején.
Az Európai Bizottság jelentései szerint Bulgáriának még hat, Romániának még négy területen kell sürgős lépéseket tennie: közös probléma a mezőgazdasági kifizetőügynökségek működőképessé tétele, a mezőgazdaság egységes irányító és ellenőrző rendszerének kiépítése, továbbá az állategészségügyi létesítmények uniós szintre fejlesztése.  
Emellett Bukarestnek adóügyi technológiáját kell összhangba hoznia a többi EU-országgal, Szófiának viszont komolyabb problémákkal kell megküzdenie, így a szervezett bűnözés elleni harcra kell bizonyítékokkal szolgálnia, fokoznia kell a pénzmosás elleni harcot, továbbá javítania kell a majdani uniós felzárkóztatási támogatások felhasználásának pénzügyi ellenőrzésére hivatott rendszert.  
A magyar kisebbségről nem esik szó
A Romániáról szóló jelentésben Brüsszel a romák helyzetében is további - a belépés időpontját már nem érintő - javításokat tart szükségesnek Brüsszel; a magyar kisebbségről nem esik szó, de a dokumentum megjegyzi, hogy továbbra is szoros figyelemmel kell követni a parlamentben megvitatás alatt álló kisebbségi törvényt.  
Haladást állapított meg az EU a javak visszaszolgáltatásának kérdésében is - így a jogi keret létrejöttét és az adminisztratív rendszer kialakítását -, ugyanakkor a kérelmek elbírálásának folyamatát még nem kielégítőnek minősítette.  
A jelentések megállapítják, hogy az EU-csatlakozás politikai, illetve gazdasági kritériumainak mindkét ország továbbra is eleget tesz, de a reformokat folytatni kell a legtöbb területen. Mindkét ország immár makrogazdaságilag stabil, működő piacgazdaságnak számít, amely uniós tagként is állni tudja a versenyt, de ehhez szigorúan végre kell hajtaniuk a szerkezeti reformokat.  
Tovább kell harcolni a korrupció ellen
Bulgária esetében jelentős haladást jelzett Brüsszel olyan kulcsterületeken, mint az igazságszolgáltatás reformja, illetve a korrupció elleni harc. Mindkét téren ugyanakkor további eredményeket tart szükségesnek a bizottság. A szervezett bűnözés elleni fellépésben pedig kevés lényegi előrelépésről tesz említést az országjelentés. Kifogásolja a testület azt is, hogy a közigazgatás decentralizációjának stratégiáját nem fogadták meg el. Az emberkereskedelem, a romák integrálása és a rasszizmus elleni fellépés is hagy még kívánnivalókat maga után.  
Romániától ugyancsak további eredményeket vár az Európai Bizottság a korrupció elleni harcban, az állami fizetések skálájának felülvizsgálatában, az emberkereskedelem elleni fellépésben, valamint a romák társadalmi beilleszkedésének segítésében és a rasszizmus leküzdésében. Jelentős előrelépésről számolt be ugyanakkor a jelentés a gyermekvédelem területén - korábban ezt az egyik legaggasztóbb területként azonosították a brüsszeli jelentések.  
Újabb helyzetjelentés októberben
Az értékeléseket az Európai Parlament plenáris ülésén bemutatva José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn bővítési biztos megerősítették, hogy legkésőbb október elején a testület még egy helyzetjelentést ad a témában, egyértelműen jelezve, hogy tartható-e a belépési határidő, illetve mely területeken van esetleg szükség pótlólagos rendelkezésekre a gördülékeny csatlakozás érdekében. Még mindkét országnak tennie kell a teljes felkészültség eléréséhez - hangoztatta Barroso az EP-képviselők előtt.  
Rehn jelezte: az Európai Bizottságnak az a célja, hogy a két ország a jövő évtől tagja legyen az uniónak, de az is kötelessége, hogy biztosítsa, olyan állapotban csatlakoznak, amely megfelel a tagság feltételeinek. Jelezte: Brüsszel az EU-csatlakozás után is büntetheti a két országot, például támogatások visszatartásával vagy döntéshozási joguk korlátozásával azokon a területeken, ahol együttműködésük még elmarad a kívánatostól.  
Folytatódjon a ratifikáció
A két ország aláírt csatlakozási rendelkezik az EU-tagországokkal, ezt a tagállamok több mint fele már ratifikálta is - Barroso most támogatása jeléül arra kérte a még habozókat, hogy fejezzék be a ratifikácós folyamatot. A csatlakozás elhalasztására csak akkor van mód, ha azt az Európai Bizottság javasolja, és a javaslatot súlyos hiányosság esetében a tagországok úgynevezett minősített többsége, kevésbé súlyos problémák esetében összessége jóváhagyja. A brüsszeli testületnek nem szabtak határidőt a halasztás esetleges javaslására: annak egyetlen feltétele, hogy időben történjék ahhoz, hogy a szükséges adminisztratív és pénzügyi intézkedések még megtehetők legyenek.  
A két uniós politikus Bukarestben és Szófiában személyesen ismerteti a jelentés tartalmát a két ország vezetésével. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...