Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Januártól az EU tagja lesz Románia és Bulgária

Cikk:

Hivatalossá vált: Románia és Bulgária 2007. január elsején csatlakozhat az Európai Unióhoz. A Bizottság elnöke történelminek nevezte az újabb bővítést. Mindkét országnak rendszeresen beszámolókat kell majd benyújtania a további előrehaladásról.
Az Európai Bizottság elfogadta végső jelentését Románia és Bulgária EU-csatlakozásáról, ennek végkövetkeztetése: mindkét ország 2007. január 1-től megkaphatja az EU-tagsággal járó jogokat és kötelezettségeket - jelentette be kedden délután Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke.
A bővítés segíti a gazdasági növekedést
Barroso felszólalásában - amelyet az internet révén Brüsszelben is követni lehetett - kijelentette, hogy a történelmi tapasztalatok szerint a bővítés segíti a gazdasági növekedést, előmozdítja a társadalmi kohéziót, egyben megerősíti az EU szerepét a világban.
Reményét fejezte ki, hogy akárcsak a korábbi felvételek, ez a mostani is sikeres lesz. Úgy vélte, hogy Románia és Bulgária az elmúlt években jelentős előrelépést ért el a felkészülésben, különösen felgyorsultak erőfeszítéseik az EU-bizottság legutóbbi, tavaszi jelentése óta.
Közölte: az általa vezetett testület az EU-törvények "őre", azok érvényesülésének garantálója, s így a mostani döntés, a két ország felvételének jóváhagyása is nagyon szigorú, tisztességes és objektív értékelésen alapult. Végezetül történelmi eseménynek mondta a román és a bolgár belépést.
Történelmi teljesítményt nyújtottak
Barroso után Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési ügyekért felelős tagja szólalt fel. Ő szintén úgy vélte, hogy a két ország történelmi teljesítményt mutatott a felkészülés során. Ám azt is hangsúlyozta, hogy az EU-bizottság biztosítani akarja az európai adófizetők pénzének megfelelő felhasználását, illetve azt, hogy a román és bolgár reformok visszafordíthatatlanok legyenek, így a belépést engedélyező döntés tartalmazza a "járulékos intézkedések" lehetőségét.
Rendszeres beszámolók az előrehaladásról
Mindkét országnak rendszeresen beszámolókat kell majd benyújtania a további előrehaladásról: az első ilyen dokumentum beterjesztésének határideje jövő év márciusa. Brüsszel pedig maga is figyelni fogja a két országban zajló folyamatokat, és ha szükséges, az EU-bizottság élhet majd a védzáradékok bevezetésének lehetőségével - mondta Rehn, persze hozzátéve: reméli, hogy erre nem kerül sor.
Ugrás vissza Ugrás vissza...