Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jó évet zárt tavaly a budapesti turizmus

Létrehozva: 2005. február 15.
Módosítás: 2005. február 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A rendszerváltás óta tavaly lépte át először a hatmilliót a fővárosban eltöltött vendégéjszakák száma. Szakértők szerint a két évvel ezelőtti visszaesés után magára talált a nemzetközi turizmus.

Tavaly összesen 16,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák és 18,8 százalékkal emelkedett a vendégek száma Budapesten az előző évhez képest - mondta Rusznák Imre , a fővárosi közgyűlés kereskedelmi és turisztikai bizottságának elnöke. 2004-ben összesen 2 338 182 turista érkezett a fővárosba, akik 6 035 821 vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az elnök megjegyezte: a budapesti vendégéjszakák száma a rendszerváltás óta első alkalommal most haladta meg a 6 milliót.

A növekedés okai közül kiemelte, hogy a szeptember 11-i terrorcselekmények, az iraki konfliktus okozta negatív hatások halványulnak, és kedvező hatást gyakorol az ágazatra az ország európai uniós csatlakozása, a diszkont légitársaságok megjelenése, valamint a turisztikai kínálat bővülése.

A vendégéjszakák számának növekedése nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, Bécsben a vendégéjszakák száma tavaly 6 százalékkal nőtt - tette hozzá.

Rusznák Imre kijelentette: a turizmusba befektetett pénzek többszörösen térülnek meg. Hozzátette, hogy az elmúlt évben az idegenforgalmi adóbevételek a fővárosban 30 százalékkal haladták meg a tavalyi értéket. Kérdésre válaszolva elmondta: így várhatóan emelkedik az idén a promócióra fordítható keret is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...