Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több rendőr lesz Budapest forgalmas helyein

Létrehozva: 2004. március 18.
Módosítás: 2006. május 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Budapest biztonsága nincs közvetlen veszélyben - mondta a főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság csütörtöki ülése után. A madridi terrortámadás miatt több rendőrt vezényelnek a forgalmas helyekre, és fokozottan ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket.
A magyar főváros nem számít elsőrendű terrorista célpontnak, és biztonsága közvetlenül nincs veszélyben - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság csütörtöki ülése után. A testület a múlt csütörtöki madridi terrortámadás kapcsán tekintette át Budapest biztonsági helyzetét.
Több rendőr lesz az utcákon
Fokozták a biztonsági szolgálatok készültségét: több egyenruhás és civil rendőr lesz a tömegközlekedési eszközökön, a metrón, az áruházakban, a szállodákban és általában az utcán - mondta Demszky Gábor. A főpolgármester arra kért minden budapestit, hogy ha gyanús csomagokat, elhagyott bőröndöt, hátizsákot, szatyrot lát, szóljon a legközelebbi rendőrnek, metrószemélyzetnek, vonat- vagy HÉV-kalauznak, villamos- vagy buszvezetőnek.
Demszky Gábor kérte a BRFK vezetőitől, hogy erősítsék meg a metrórendőrséget. Ellenőrizték a metróállomásokon elhelyezett segélykérő telefonokat, meggyőződtek azok működőképességéről.
Kamerák figyelhetik a metrókocsikat
Aba Botond , a BKV Rt. vezérigazgatója közölte: adott esetben a diszpécserhálózaton keresztül tájékoztatják az utasokat a szükséges viselkedési formákról. Elmondta: elzárták a metró mechanikai és elektronikus behatolási lehetőségeit. Emellett a végállomásokon ellenőrzik, hogy nincs-e elhagyott csomag a kocsikban.
A moszkvai metró mintájára javasolják, hogy a szerelvényekben legyenek kamerák. Mivel azonban ez személyiségi jogi kérdéseket is felvet, komolyan meg kell vizsgálni ennek pénzügyi és jogi hátterét - közölte.
Tóth Gábor , a BRFK bűnügyi igazgatója elmondta: a rendőrök fokozottan és folyamatosan ellenőrzik Budapest pályaudvarait, tömegközlekedési eszközeit, a nagy forgalmú csomópontokat, a bevásárlóközpontokat, a pénzintézetek környékét. Megerősített erőkkel végzik a diplomáciai testületek, közüzemek ellenőrzését - tette hozzá.
Rendkívüli tűzvédelmi ellenőrzés
Bende Péter , a fővárosi tűzoltóság parancsnoka elmondta: soron kívüli ellenőrzést rendelt el a "tömegek tartózkodására szolgáló létesítményekben" kiemelten a bevásárlóközpontokban, a közlekedési létesítményeknél, a metróban és a veszélyes üzemeknél. A vizsgálat fő szempontja a tűzjelzés lehetősége, az adott objektum megközelíthetősége, a menekülési útvonalak megléte.
Benkovics Zoltán , a Fővárosi Polgári Védelem igazgatóságának parancsnoka közölte: pontosították a veszélyeztetett objektumok környékének speciális védelmi terveit. A védelemmel kapcsolatos napi feladatokat szigorúbban látják el, és szükség esetén ügyeletet működtetnek, amely koordinálja a Fővárosi Védelmi Bizottság szerveit.
Ugrás vissza Ugrás vissza...