Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az 1956-os forradalomra emlékeztek Brüsszelben

Cikk:

Látványos rendezvénnyel emlékeztek meg Brüsszelben az 1956-os magyar forradalom közelgő 50. évfordulójáról: a belga főváros világhírű főterén együttesek adtak koncertet, miközben az érdeklődők a magyar ételekkel és borokkal is megismerkedhettek, a felállított hatalmas kivetítőn pedig az 1956-os forradalom korabeli képsorai követték egymást.
A "Re:volt’56 Budapest" elnevezésű programsorozat szombat este a Mandel-kvartett műsorával kezdődött (az együttes barokk és reneszánsz muzsikát játszott), majd a Hot Jazz Band adott ízelítőt az 1930-as évek filmjeinek zenéiből. Ezt követően fellépett akrobatikus homok-fény bemutatójával Cakó Ferenc, a programot a Mitsoura együttes zárta világzenei koncertjével.
A téren - nyilván a jó időnek is köszönhetően - sokan nézték a műsorokat, és nagy volt a forgalom a tér szélén felállított sátraknál is, ahol magyar borokat, élelmiszereket árusítottak, illetve Magyarországot bemutató prospektusokhoz juthattak az érdeklődők.
A világhírű brüsszeli városháza gótikus nagytermében este ünnepi fogadást tartottak, ahol Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet. Azt idézte fel, hogy a II. világháború utáni első nagy európai menekülthullám a magyar volt: csaknem 200 ezren mentek külföldre, ebből 8 ezren azután Belgiumban találtak új hazára. Mint mondta, az 1956-os menekültek hihetetlenül gyorsan és hatékonyan integrálódtak, és új hazájukban is jó hírét keltették Magyarországnak, amiért külön köszönet illeti őket. Végül hangsúlyozta: 1956 magyarországi eseményei nélkül nem lett volna prágai tavasz, és a szovjet birodalom felbomlása sem úgy és akkor következett volna, mint ahogy megtörtént.
Európa is sokat köszönhet a magyar forradalomnak
Az ünnepségen 1956-os emlékérmet adtak át egy volt belga miniszternek, Charles-Ferdinand Notombe-nak, aki - mint a korabeli eseményekre visszaemlékezve elmondta - 1956-ban, huszonévesként maga is ott tüntetett a brüsszeli szovjet nagykövetség előtt, szabadságot követelve Magyarországnak. Notombe egyébként azt hangsúlyozta, hogy a magyarok felkelésükkel Európának is óriási szolgálatot tettek: éppen ebben az időben folytak ugyanis Brüsszelben a tárgyalások az Európai Unió elődjének, az Európai Gazdasági Közösségeknek a létrehozásáról, s a nyugat-európai politikusok a magyar események hatására döbbentek rá, hogy felül kell emelkedniük a tárgyalássorozatot megnehezítő vitákon, és minél gyorsabban egyezségre kell jutniuk a nemzetközi szervezet megalapításáról.
Ugrás vissza Ugrás vissza...