Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Brüsszel további kiadáscsökkentést sürget

Cikk:

Magyarország látványos előrelépést tett az államháztartás megszilárdítására, ezzel együtt a befektetői bizalom érdekében folytatni kell a kiadások csökkentését. Brüsszel erre elsősorban szerkezeti reformok révén lát lehetőséget - hangzott el az Európai Bizottság szerdai ülésén, ahol tizenhét tagállam stabilitási programját értékelte a testület.

A kiadások mérséklésének folytatására sürgette az Európai Bizottság szerdán Magyarországot, elsősorban további szerkezeti reformok révén. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete tizenhét tagállam stabilitási vagy konvergenciaprogramját értékelte. Magyarország esetében megállapította, hogy "látványos előrelépést" tett annak érdekében, hogy államháztartását szilárdabb alapokra helyezze. Hozzátette, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a befektetői bizalom visszanyerésére.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos elmondta, hogy a bizottság megítélése szerint Magyarország tartja magát azokhoz a feltételekhez, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval a 6,5 milliárd eurós keretű nemzetközi pénzügyi támogatásról kötött megállapodásban szerepelnek.

Egészségügyi és oktatási reformra is szükség lenne

A kiadásokat illetően az értékelés megállapította, hogy a közelmúltban "pozitív elemeket" tapasztalt, ugyanakkor a túlköltekezés veszélye még mindig nem zárható ki, különösen jövőre. A mérséklést ugyanis államigazgatási, egészségügyi és oktatási rendszeri reformoknak is kísérniük kellene, és a jövő évtől további költségvetési intézkedésekre is szükség lesz. Az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának érdekében a bizottság szerint további lépéseket kell tenni, mindenekelőtt folytatni kell a nyugdíjrendszer reformját is hazánkban. A lakosság öregedésének költségvetési hatása tudniillik magas marad.

Eltérő gazdasági prognózisok

A bizottság friss adatai megerősítik, hogy a decemberben beadott konvergenciaprogram és az uniós előrejelzések helyenként eltérnek. A gazdaság csökkenését például a magyar program 0,9, Brüsszel 1,6 százalékosra várja idén, jövőre 1,6, illetve 1,0 százalékos növekedéssel (a jelentés szerint ráadásul az ipari termelés és a hiteltevékenység decemberi hanyatlása arra utal, hogy 2009-ben ennél sokkal nagyobb, akár 3,25 százalék is lehet a visszaesés). Az inflációt Brüsszel alacsonyabbra teszi (idén 2,8 százalék a konvergenciaprogramban szereplő 4,5 százalékkal szemben), az államháztartási deficitet viszont nagyobbra, de még mindig a 3 százalékos határ alatt.

A bizottsági értékelés hamarosan az EU-tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa elé kerül. A tanács várhatóan egy csomagban, az összes programról közösen mond véleményt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...