Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Módosíthatják a büntető törvénykönyvet

Cikk:

Az alkotmány mindenkinek biztosítja a szabad gyülekezés jogát, de néhány helyen pontosítani kell a részletes szabályozást, például a büntető törvénykönyvet. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt azután, hogy a Parlamentben tárgyalt a legfőbb közjogi méltóságokkal a szombati melegfelvonulást kísérő erőszakos cselekmények miatt.

Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de a hétvégi melegfelvonuláson történtek után át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a közjogi méltóságokkal tárgyalt csütörtökön a Parlamentben. A kormányfő a nyilatkozatában arról beszélt, hogy mind az öt közjogi méltóságnak más a szerepe, de közös felelősségük, hogy fellépjenek az erőszakos cselekményekkel és a kirekesztő nézetekkel szemben.

A megbeszélésen Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese vett részt. A felek álláspontját közös megegyezésük alapján a miniszterelnök tolmácsolta a sajtónak.

Gyurcsány Ferenc elmondta, "méltóság és a szabadság demokráciáját kívánjuk, nem a tojásdemokráciát". Hozzátette: mindegyikük számára egyértelmű, hogy a köztársaság legalapvetőbb jogai közzé tartozik a szólás és a gyülekezés szabadsága, ezeket oltalmazni és védeni kell. Alapvető joga minden polgárnak, hogy szabadon meghatározhassa, megélhesse nemzeti, vallási, kulturális hovatartozását, szexuális identitását.

Szükség lehet a Btk. módosítására

Gyurcsány Ferenc kiemelte, az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de úgy látják, hogy szükség van "itt-ott" pontosításra a részletszabályokban, példaként a büntető törvénykönyvet említette. Hozzátette: ebben a kérdésben a törvényhozásé a fő felelősség, a parlament munkáját a kormány kezdeményezésekkel fogja segíteni. A miniszterelnök azt mondta, a rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságnak egységesebb jogalkalmazást kell folytatnia.

A miniszterelnök az igazságügyi és rendészeti minisztertől már megkapta a szombati eseményekről szóló gyorsjelentést, azonban az ügyészségére még vár. A két jelentést összeveti, és pénteken hozza nyilvánosságra azok tartalmát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...