Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkészült a Btk.-módosítás tervezete

Cikk:

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban elkészült a büntető törvénykönyv általános részének tervezete, amely szerint fiatalkorúak esetében a végrehajtandó szabadságvesztést csak a legvégső esetben alkalmaznák.

Elkészült a Büntető törvénykönyv (Btk.) általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezete; az új jogszabály elfogadása után várhatóan csökken a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön. A tervezet a végrehajtandó szabadságvesztés büntetést fiatalkorú bűnelkövetők tekintetében "legvégső esetben" kiszabható büntetésként tartalmazza, kizárólag a legsúlyosabb bűncselekmények esetén és a legveszélyesebb elkövetőkkel szemben. 

A szaktárca azt követően adott ki közleményt, hogy előző nap Szabó Máté ombudsman "konkrét intézkedési tervet" kért Draskovics Tibor minisztertől, mert egy vizsgálatában azt állapította meg: közvetlen veszélyben vannak a fiatalkorú fogvatartottak élethez és emberi méltósághoz fűződő alkotmányos jogai több büntetés-végrehajtási intézetben. Az IRM utalt arra, hogy Draskovics Tibor még hivatalba lépésekor elrendelte a büntetés-végrehajtás átfogó, az európai uniós elvárásokhoz is igazodó fejlesztési programjának elkészítését.

Kiszélesítenék az alternatív büntetések körét

Csütörtökön a Pártfogás napja rendezvényen Avarkeszi Dezső, az IRM államtitkára az mondta: a tervek szerint kiszélesedik a közvetítői eljárás lehetősége, megújulnak a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok, bevezetik a 18-21 éves korosztály tekintetében a fiatal felnőtt kategóriát. A törvénymódosítást az Országgyűlésnek kell elfogadnia.

Az alternatív büntetések végrehajtásáért felelős szervek közül a legjelentősebb a pártfogó felügyeleti szolgálat, amely idén harmadik alkalommal rendezi meg a szakmai konferenciával egybekötött "Pártfogás napja" rendezvényét. A csütörtöki tanácskozás fő témája a fiatalkorú és a fiatal felnőtt elítéltek munkaerő-piaci esélyeinek elősegítése és társadalmi (re)integrációjuk.

Gönczöl Katalin, az IRM büntetőpolitikai szakállamtitkára az előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetés-végrehajtás intézményrendszere nem azonos a börtönnel, mert a büntetések végrehajtásáról a pártfogó felügyeleti szolgálat is gondoskodik. Évről évre 20-25 ezer pártfogolt ellenőrzéséért és reintegrációjáért felelős a rendszer. Ezzel egyidejűleg 13 ezer, közérdekű munkára ítélt büntetésének végrehajtását kell megoldania, vagyis minden harmadik-negyedik, jogerősen elítélt büntetésének hatékonysága a hivatásos pártfogón is múlik. A pártfogói vélemények és javaslatok - évente 13-15 ezer - jelentősen befolyásolják a vádlottak és elítéltek sorsának alakulását. Mint mondta, hozzávetőleg minden második-harmadik gyanúsított, vádlott, elítélt találkozik a hivatásos pártfogói tevékenységgel. Ezt a feladatot 400 hivatásos pártfogó látja el.

Kevés a forrás a pártfogó felügyelőknél

A szakállamtitkár elismeréssel szólt a pártfogó felügyelői tevékenységéről, de megjegyezte: tapasztalata szerint a szolgálat 2007-ben "megtorpant", 2004-hez képest csökkent a pártfogó felügyelet alatt álló felnőttkorúak és fiatalkorúak száma. Mint mondta, a szolgálat a folyamatosan növekvő hatáskörhöz soha nem kapta meg a szükséges létszámot és forrást, felélte, feléli a tartalékait a rendszer. Hozzátette: át kell világítani a szervezet tevékenységét, és ki kell alakítani a hatékonyságot mérő mutatókat, hogy a fejlesztés lehetőségeit meg lehessen határozni.

A készülő módosítással kapcsolatban azt mondta, az abban megfogalmazott új feladatokra a pártfogó felügyelői szolgálatnak is fel kell készülnie. Ehhez hozzá kell rendelni a forrást, valamint jelentős létszámfejlesztést is szükségesnek lát. Becslése szerint 2009-ben 40 fős, 2010-2011-ben 100-120 fős létszámfejlesztés lenne szükséges a szolgálatnál.

Az IRM irányítása alatt 2003. július 1-je óta működik a Pártfogó Felügyelői Szolgálat, amely végrehajtja a közérdekű munka büntetést, a pártfogó felügyeletet, a büntetőügyekben alkalmazható közvetítői eljárást (mediációt), végzi az utógondozást, büntetőeljárás során környezettanulmányt, illetve pártfogó felügyelői véleményt készít.

Ugrás vissza Ugrás vissza...