Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több támogatást kaphat a központi régió az uniótól

Létrehozva: 2005. december 20.
Módosítás: 2005. december 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A tervezettnél 140 millió euróval több támogatást hívhat le a közép-magyarországi régió a jelenlegi uniós költségvetés-tervezet szerint. Demszky Gábor főpolgármester szerint 2006 az útfelújítások éve lesz, várhatóan 146 kilométernyi utat tesznek rendbe.

Budapest és a közép-magyarországi régió az eredetileg tervezettnél 140 millió euróval több támogatást hívhat le a következő hét évben - jelentette be Demszky Gábor . A főpolgármester felidézte, jelenleg három olyan terület van a főváros előtt, amelyeket évek óta nem tud megoldani: a tömegközlekedés és annak támogatása, az úthálózat állapota és a városrehabilitáció. Az unió következő, 2007-2013 közötti költségvetésének elfogadása azt is jelenti, hogy a támogatandó célok között a lakótelepekre és a városrehabilitációra is jelentős uniós forrás jut - tette hozzá.
Mint mondta, óriási eredmény, hogy a központi régió 140 millió euróval több támogatást kap, a vissza nem igényelhető áfa elszámolható lesz, és a nyújtható uniós támogatások akár 85 százalékát is elérhetik egy-egy projekt költségének.
Útfelújítások éve
A főpolgármester tájékoztatása szerint a következő hónapokban további olyan projekteket készítenek elő a Podmaniczky-programból, amelyeket az unió támogathat. Demszky Gábor emlékeztetett arra, idén 80, jövőre a tervek szerint 146 kilométer utat újítanak fel. Jövőre az állam nemcsak az idén bevezetett kiegészítő támogatással, hanem más módon is hozzájárul a fővárosi utak felújításához, ugyanis a nagy forgalmú bevezetőutak felújítását állami forrásból valósítják meg. Ez további hárommilliárd forinttal növeli az utak felújítására fordítható összeget. - Ez azt jelenti, nem kell elhagyni egyetlen egy programot sem, jövőre is az utak, az útfelújítások éve lesz Budapesten - jelentette ki.
32 milliárd forint működési támogatást kap a BKV
Gy. Németh Erzsébet , a fővárosi MSZP-frakció vezetője arról beszélt, hogy a költségvetési törvény szerint - egy hétfői döntés értelmében - jövőre a BKV állami forrásból 32 milliárd forintot fog kapni a működtetésre. Mint mondta, emellé teszi a fővárosi önkormányzat a 10-12 milliárd forintot, amit részben a BKV működtetésére, részben fejlesztésre fordít majd a vállalat, plusz 18 milliárd forintos fogyasztói árkiegészítést is kap a közlekedési vállalat a nyugdíjas és a tanulóbérletek után az államtól.
A frakcióvezető szerint a költségvetésben 14,8 milliárd forintos tömegközlekedési normatíva áll rendelkezésre az önkormányzatoknak. Ennek a 14,8 milliárd forintnak 80 százalékát, azaz 12 milliárd forintot kap a BKV, ahogyan ebben az évben is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...