Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bulgária megkapja a zárolt EU-pénzek egy részét

Cikk:

Bulgária jelentős lépéseket tett a közlekedési infrastruktúra fejlesztését ellenőrző ügynökség működésének javítása érdekében, ezért az Európai Unió 115 millió eurót mégis átutal a korábban zárolt támogatásokból. A pénzt az autópálya-fejlesztésekre fordítják.

Felszabadította az Európai Bizottság kedden egy jelentős részét annak a Bulgáriának járó európai uniós támogatásnak, amelyet tavaly zároltak, miután nem tartották kielégítőnek a támogatások kezelésével és ellenőrzésével foglalkozó rendszer működését. Danuta Hübner, az elmaradottabb régiók felzárkóztatásáért felelős biztos Meglena Plugcsieva bolgár miniszterelnök-helyettessel Brüsszelben folytatott megbeszélése után jelentette be a döntést, amelynek értelmében 115 millió eurót az EU átutal autópálya-építések támogatására.
 
A felszabadítást az tette lehetővé, hogy az EU jelentős javulást állapított meg a közúti infrastruktúra finanszírozásának ellenőrzésével foglalkozó bolgár ügynökségnél. Az ügynökség élére új igazgatót neveztek ki, javították a felhasználás ellenőrzését, fontos érdekeltségi információkat hoztak nyilvánosságra, illetve számvizsgálati jelentést készítettek, amelyben megállapították, hogy a közúti beruházásoknál semmilyen csalásra nem derült fény.
 
Hübner hangoztatta, hogy bár a többi támogatást (korábbi közlés szerint több mint 600 millió eurót) Brüsszel továbbra is blokkolja, a mostani döntés fontos előrelépés az uniós támogatások bulgáriai felhasználásának normalizálása felé. Sürgette egyúttal, hogy Szófia ragadja meg az alkalmat, használja ki a lendületet, és folytassa a reformokat ezen a téren. A felszabadított pénzből egyebek között egy Szófiába vezető autópálya építését támogatja az EU.

A tavaly megállapított problémák miatt Bulgáriának véglegesen le kellett mondania mintegy 200 millió euróról, amely csak 2008 végéig lett volna felhasználható, Az unió több mint ötvenéves történetében ez volt az első alkalom, hogy egy tagország ilyen módon esett el uniós támogatástól.

Ugrás vissza Ugrás vissza...