Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bűnmegelőzési program a külföldi turisták védelmére

Létrehozva: 2004. április 26.
Módosítás: 2004. április 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Többek közt az éttermi túlszámlázásokat, a trükkös lopásokat és a taxis hiénák térnyerését kívánja visszaszorítani a Belügyminisztérium új bűnmegelőzési és áldozatvédelmi programja. Magyarországon évente több mint 8000 bűncselekményt követnek el külföldiek sérelmére.
A Belügyminisztérium (BM) bűnmegelőzési és áldozatvédelmi programjának keretében több nyelvű kiadvány készült a külföldi turisták tájékoztatására, hogy magyarországi tartózkodásuk idején tisztában legyenek azzal, milyen jogaik, illetve kötelezettségeik vannak, s hová fordulhatnak segítségért, ha bűncselekmény áldozatává válnak - derült ki a tárca hétfői sajtótájékoztatóján.
Hegedűs András bűnmegelőzési helyettes államtitkár tájékoztatása szerint évente Magyarországon körülbelül 8 500 bűncselekményt követnek el külföldi állampolgárok sérelmére. Csaknem 70 százalékban a jelenlegi uniós országok és öt százalékban a most csatlakozó országok állampolgárai válnak áldozattá. A kormány egyébként április 14-én döntött arról, hogy egyes erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítését szabályozó kormányrendeletet május elsejétől kiterjeszti az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira is. A helyettes államtitkár elmondása szerint ez idén 30-40 milliós többletkiadással jár majd.
Évek óta tart a program
A három éve indított, s most megújított bűnmegelőzési és áldozatvédelmi program végrehajtásában több mint húsz állami szerv és civil szervezet vesz részt a BM koordinálásával. Így a gazdasági tárca, a Külügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Turizmus Rt., a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a Magyar Taxis, valamint a Magyar Szálloda Szövetség is közreműködik. A program segítéségével a külföldiek sérelmére elkövetett rablásokat, gépkocsi-feltöréseket, bankkártya-visszaéléseket, éttermi és taxis túlszámlázásokat kívánják visszaszorítani. Ebben a rendőrségnek is kiemelt szerepet szánnak, így például nyáron újra német rendőrök érkeznek a balatoni településekre.
A most elkészült kiadvány angol, német, francia, olasz, orosz és kínai nyelven olvasható, s az írást néhány hónapon belül az interneten is közzéteszik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...