Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkaerő-piaci programok segítik a pályakezdőket ősztől

Cikk:

Szeptemberben több munkaerő-piaci program indul az ország megyéiben, hogy elősegítse a pályakezdők munkába állását. A szaktárca idén 4-5 milliárdot fordít erre a célra, az országban 29 program fut, illetve áll előkészítés alatt.

A korábbi tapasztalatok alapján idén is körülbelül 100 ezer fiatal pályakezdő keresi fel a munkaügyi központokat, 70-80 százalékuk tud elhelyezkedni vagy aktív munkaerő-piaci programokba kapcsolódni.

Az FMM-nek a megyei munkaügyi központokon keresztül nagyobb anyagi támogatást kell adni, hogy a pályakezdők beilleszkedését, átképzését, továbbtanulását támogatásokkal, pályázatokkal, információkkal segítsük - mondta hétfőn Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. A tárca szeptemberben minden megyére kiterjedő akciót indít, hogy segítse a pályakezdők munkába állását. Az FMM a tavalyi 4 milliárd után idén 4-5 milliárd forintot fordít erre a célra.

Tapasztalt alkalmazottakat keresnek

A fiatalok jelentős része nem a piaci igényeknek megfelelő képzettséggel keres állást, a cégek többsége pedig már gyakorlott munkaerőt keres, ezért a tárca a megyékben komplex munkaerő-piaci programokat indít a pályakezdőknek. A diplomás pályakezdő fiatalok esélyteremtő programja lehetővé teszi, hogy a fiatal munkába álljon, és mellette kiegészítő képesítést szerezzen. A szakképzetlen pályakezdők felzárkóztatási programja főleg a hátrányos helyzetű fiataloknak nyújthat segítséget, és külön reintegrációs program gondoskodik azokról a kistelepüléseken élő, alacsony iskolázottságú emberekről, akik elveszítették ellátásukat. Az országban összesen 29 hasonló program fut vagy áll előkészítés alatt.

Uniós képzés szabolcsi diplomásoknak

Kísérleti jelleggel indult el Budapesten a "Diplomásokat a közigazgatásba" nevű program, amelyben egyetemet vagy főiskolát végzett, nyelveket beszélő pályakezdők szerezhetnek gyakorlatot a közigazgatás valamely területén. A program célja, hogy a pályakezdőket felkészítse a köztisztviselői pályára és az Uniós feladatok elvégzésére. Idén ötven pályakezdő fiatal kezdett dolgozni különböző minisztériumokban.

A miniszter példaértékűnek nevezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, diplomás fiatalok uniós képzését és elhelyezkedését segítő programot, mert a csatlakozás után minden önkormányzatnál és munkahelyen szükség lesz a szakképzett munkaerőre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...