Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:40 milliárd forint igény 120 milliárdnyi beruházáshoz

Cikk:

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) kiírásaira 2008 áprilisa óta közel ezer pályázat érkezett be 40 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel, több mint 120 milliárd forint értékű beruházáshoz - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

A kormány beszámolót hallgatott meg az európai uniós pályázatok helyzetéről és feltételeiről, eszerint Magyarország 33, gazdaságilag legelmaradottabb kistérségében 7,3 milliárd forintnyi igény 16 milliárd forint beruházást generálhat.

A február 15-én meghirdetett, áprilistól nyitott és május 5-én lezárt öt GOP-os és a kapcsolódó két KMOP-os (Közép-magyarországi operatív program) pályázat mellett még további két pályázati lehetőség nyitva áll, így az igények várhatóan növekedni fognak, az elbírálást folyamatosan végzik - mondta Burány Sándor.

Finomítottak a pályázati feltételeken

Az államtitkár hangsúlyozta a piaci szereplőkkel folytatott párbeszéd fontosságát, aminek eredményeként finomítottak a pályázati feltételeken. A legelmaradottabb gazdasági térségekben már ezt jelzi az, hogy míg 2007-ben 4,7 milliárd forintnyi igénnyel jelentkeztek, az idén alig másfél hónap alatt 7,3 milliárd forint támogatási igényt nyújtottak be, ami az elmaradott térségekben különösen fontos munkahelyteremtés alapja - mondta Burány Sándor.

A kifejezetten mikro- és kisvállalkozásoknak meghirdetett technológia fejlesztési pályázatra április 4. óta annyi igény érkezett be, mint 2007 kilenc hónapjában. Burány Sándor magyarázatként hozzáfűzte: a pályázati feltételeken változtattak, és a gépvásárláshoz adható 10 millió forintos támogatási plafont 20 millió forintra emelték. Ezeknek a pályázatoknak eddig 102 nyertese van. A pályázati eljárásban a beadást követő három héten belül döntés is születik - mondta az államtitkár.

Testre szabottak a kiírások

Burány Sándor beszámolt arról is, hogy a januári társadalmi egyeztetés észrevételeinek beépítése meghozta a kívánt eredményt: "...a pályázók testre szabottabbnak érzik a kiírásokat, ennek megfelelően bátrabban is pályáznak". Átláthatóbbak és kiszámíthatóbbak a pályázatok, így kevesebb az alacsony pontszám miatt elutasított projektek száma.

Az előírt növekedési vállalások mértéke csökkent. A 2007. évi pályázatokon elvárt reálértéken 10-15 százalékos árbevétel-növekedéshez képest az arányokat 3-6 százalékra mérsékelték. A differenciálás alapját a fejlesztés megvalósulásának helye adja: minél hátrányosabb helyzetű kistérségben helyezkedik el, annál alacsonyabb az előírt növekedés - emelte ki Burány Sándor.

A vállalások két évre vonatkoznak

Fontos újítás az is, hogy a vállalások csak két évre vonatkoznak, így rövidebbé válik a fenntartási időszak. Burány Sándor elmondta: ez a változás a tavalyi nyertesek számára is érvényesíthető, akik még hároméves vállalást írtak alá a szerződésekben, csak szerződésmódosítást kell kezdeményezniük. A változtatás lehetőségéről és módjáról szóló tájékoztatók postázását a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG Zrt.), mint közreműködő szervezet, már megkezdte.

A nagyok nem tudják kiszorítani a kicsiket

Burány Sándor közölte: jól szerepel az a modell, amely alapján külön kiírásban pályázhatnak a különböző méretű vállalkozások, így a nagyok nem tudják kiszorítani a kisebbeket. Ezeknél a gazdaságfejlesztési pályázatoknál is finomítottak a feltételeken: a mikro- és kisvállalkozások a múlt évi 1-10 millió igényelhető összeg helyett 1-20 millióra pályázhatnak. A kis- és közepes vállalkozások 2007-ben még öt- és ötvenmillió forint közötti összegre pályázhattak, az idén már 10 és 150 millió forint az alsó és a felső határ. A nagyvállalkozások esetében pedig az eddigi 50 millió helyett 150 millió forint alsó határt szabtak meg, de a felső limiten nem változtattak, az továbbra is 500 millió forint.

Ugrás vissza Ugrás vissza...