Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Továbbfejlesztik a kkv-támogatási csomagot

Cikk:

A kormány könnyítené a vállalkozásokkal szemben megfogalmazott növekedési és árbevételi feltételeket, a támogatási intenzitást 50 százalék, vagy afölötti mértékre emelnék - mondta el Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

A kormány továbbfejleszti a már korábban bejelentett, hatásában 800 milliárd forintos kis- és középvállalkozás (kkv) támogatási csomagot - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára kedden az Új Magyarország fejlesztési terv végrehajtását felügyelő eseti parlamenti bizottság ülésén. A tervek szerint továbbkönnyítik a vállalkozásokkal szemben megfogalmazott növekedési és árbevételi feltételeket, a támogatási intenzitást 50 százalék vagy afölötti mértékre emelnék. Az államtitkár megjegyezte, hogy 50 százalék feletti támogatás esetén a kkv-knak is közbeszerzési eljárást kellene lefolytatniuk.

Az eddig bejelentett támogatási csomag elsősorban uniós források felhasználásából adódó mikrohitelezés, állami garancia, kezességvállalás, kockázati tőkeprogram, technológiai fejlesztés, továbbá refinanszírozási hitel, amely együttesen 265 milliárd forint pénzügyi eszköz, de ennek hatása adja ki a 800 milliárd forintot. A csomag továbbfejlesztésével a cél a hitelhez jutás könnyítése, a kamatterhek mérséklése, ami együttesen várhatóan 1000 milliárd forintra emeli a kkv-támogatási csomag hatását. Az államtitkár példaként említette, hogy kamatplafont kívánnak megszabni az uniós forrásokhoz kapcsolódó hitelek esetében, amely a jegybanki alapkamathoz közelebb állna a piaci kamattal szemben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...