Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:Fejet hajtott 1956 hősei előtt az amerikai elnök

Cikk:

A kormányfő problémamentesnek minősítette a magyar-amerikai kapcsolatokat, ugyanakkor megjegyezte, a vízumügy "örökzöld kérdéssé" válik. Bush elnök virágot helyezett el az 1956-os hősök Kossuth téri emlékművénél, és a Citadellán elmondott televíziós beszédében is a magyarok szabadságvágyára helyezte a hangsúlyt.  
A sajtó jelenlétében, az 1956-os forradalom évfordulóját kiemelve kezdődött meg Sólyom László magyar köztársasági elnök és George W. Bush amerikai elnök tárgyalása a budavári Sándor-palota Mária Terézia Termében.  
Sólyom László megköszönte, hogy George W. Bush az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója tiszteletére Magyarországra látogatott. Elmondta, a tárgyalások során érinteni kívánja az emberi jogok érvényesítésének szükségességét a terrorizmus elleni harc miatt jelentkező fokozott biztonsági kockázatok körülményei között is. Hozzátette, hogy kitér majd a vízumkényszer ügyére.  
Tolmácsolta az amerikaiak üdvözletét
George W. Bush elmondta, azért jött Magyarországra, hogy megemlékezzen az 1956-os forradalomról. Ezt követően az amerikai magyarok és az egész amerikai nép üdvözletét tolmácsolta.  
Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai nép tisztelettel néz Magyarországra, és nagyra értékeli a demokrácia érdekében tett erőfeszítéseit, amelyek sikerre vezettek.  
Sólyom László szavaira válaszolva kijelentette: várja a magyar köztársasági elnök által felvetett témákat a zárt ajtók mögötti megbeszélésen.
A kormányfő az Országház előtt várta Busht
Az elnöki limuzin húsz perccel tizenegy óra előtt érkezett az Országház elé, ahol a főbejáratnál Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára fogadta az amerikai elnöki párt. A miniszterelnök és felesége az épületbe kísérte a vendégeket, majd a főlépcsőn együtt a Kupolacsarnokba sétáltak. Itt Gyurcsány Ferenc bemutatta George W. Bushnak és feleségének a koronázási ékszereket.
Tárgyalásuk végén néhány perces sajtónyilatkozatot adtak. Gyurcsány Ferenc szerint le kell számolni azzal a téves elképzeléssel, hogy Európa képviseli a moralitást, az Egyesült Államok pedig a hatékonyságot. "A morálnak és az erőnek együtt kell érvényesülnie" - hangsúlyozta a kormányfő, aki problémamentesnek minősítette a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek keretében nem tudnak "egymásnak nagy meglepetést okozni".  
Köszönet az iraki és az afganisztáni szerepvállalásért
George W. Bush a válaszában köszönetet mondott Magyarországnak az iraki és az afganisztáni szerepvállalásért, majd gratulált a miniszterelnöknek újraválasztásához. Bátor lépésnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc nem habozott felhozni a vízumproblémát, amelyet amerikai részről megértenek, de kérik, a magyarok is értsék meg, hogy az amerikai törvényeknek is eleget kell tenni.  
A magyar államé lesz a Táncsics-ház
Az amerikai elnök és a kormányfő találkozóján megállapodás született arról, hogy hamarosan a magyar állam tulajdonába kerül az az épület, ahol valaha Táncsics Mihály raboskodott, és amelyet az 1948. évi háborús jóvátétel értelmében bocsátott az amerikai nagykövetség rendelkezésére a magyar állam.  
A Budai Várban, a Táncsics utca 9. szám alatti kétszintes ház - udvarán a volt börtönépülettel - így jelenleg az amerikai nagykövetség tulajdonában áll, és lakóépületként szolgál. A világörökség részét képező műemléképületet a tulajdonos - egyeztetve az Országos Műemlékvédelmi Hivatallal - az 1990-es években felújíttatta.  
Tisztelgés az 56-os hősök előtt
George W. Bush és felesége, Laura Bush kora délután virágot helyezett el az 1956-os hősök Kossuth téri emlékművénél. Az elnöki pár a tiszteletükre adott díszebédet követően, kíséret nélkül, egy díszőr felvezetésével ment a köztársaság lobogója mellett található emlékműhöz.  
George W. Bush egy csokor virágot helyezett el az emlékműnél, majd feleségével együtt főhajtással tisztelgett a forradalom hőseinek és mártírjainak emléke előtt. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...