Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bush elnök telefonon gratulált Gyurcsány Ferencnek kormányfővé választásához

Létrehozva: 2004. október 5.
Módosítás: 2004. október 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Telefonbeszélgetést folytatott kedden George W. Bush amerikai elnökkel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - közölte a kormányszóvivői iroda. Bush elnök gratulált Gyurcsány Ferencnek megválasztásához, valamint áttekintették az amerikai-magyar kapcsolatokat.
Kedden délután George W. Bush , az Egyesült Államok elnöke telefonon gratulált Gyurcsány Ferencnek a Magyar Köztársaság miniszterelnökévé választásához - közölte a Miniszterelnöki Hivatal kormányszóvivői irodája. A kötetlen, oldott hangulatú beszélgetésen az elnök megerősítette, Washingtonban elismert, jelentős bizalmi tőkével bíró szövetségesként tekintenek Magyarországra. Bush elnök hitet tett a szoros magyar-amerikai kapcsolatok fontossága mellett is.
Hazánk kiszámítható, stabil partner marad
A beszélgetés során áttekintették, hogyan tudja a két kormány kölcsönösen elősegíteni a kulturális és gazdasági együttműködést. Bush elnök, felidézve a magyar kormánnyal az elmúlt két év során ápolt kiegyensúlyozott, gyors ütemben fejlődő kapcsolatok eredményeit, megerősítette: biztos abban, hogy a most hivatalba lépett kormány idején is folytatódik az együttműködés lendületes fejlődése.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette, hogy az új kormány külpolitikájában a folytonosságot helyezi előtérbe. Magyarország továbbra is megbízható, kiszámítható, a kölcsönös érdekeket szem előtt tartó, stabil partner marad a nemzetközi együttműködésben. Az elmúlt két év során az Egyesült Államokkal kialakított kapcsolatrendszer jelentős mértékben hozzájárult Magyarország nemzetközi presztízsének helyreállításához.
Magyarországnak - kormányzati ciklusoktól függetlenül - fontos nemzeti érdeke a kölcsönös érdekeket szem előtt tartó sokszínű együttműködés és az azt megalapozó szoros szövetségesi viszony. Az Egyesült Államok Magyarország egyik legnagyobb külföldi tőkebefektetője, ezt a gazdasági kapcsolatrendszert EU-tagként is megőrizni és továbbfejleszteni kívánjuk. A miniszterelnök szorgalmazta a gazdasági kapcsolatok új formáinak támogatását, a Magyarország regionális központként való megjelenésében rejlő előnyök kölcsönös kiaknázását.
A beszélgetés során George W. Bush és Gyurcsány Ferenc a közös iraki szerepvállalás példájára utalva megerősítette egy biztonságosabb világért való elkötelezettségét a nemzetközi közösség terrorizmus elleni erőfeszítéseiben.
Ugrás vissza Ugrás vissza...