Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Aláírta a megállapodást Balog Zoltán a pedagógusokkal

Cikk:

Megállapodást írt alá a három pedagógus-szakszervezet alkotta sztrájkbizottsággal a kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a tárca oktatási államtitkársága nevében Hoffmann Rózsa államtitkár kedden. Ez a sztrájkbizottság az egyezmény aláírásával megszűnt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eközben bejelentette, hogy újat alakított.

A kedden aláírt megállapodást az eddigi sztrájkbizottság részéről Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképző Szakszervezet elnöke látta el kézjegyével.

A miniszter szerint a megállapodást aláíró szakszervezetek vállalták a kormánnyal a partneri szerepet és ezzel megteremtették a bírálat jogát, illetve a befolyásolás és együttműködés lehetőségét. A kormány tavaly november végén már megegyezett a munkástanácsok, valamint a zene- és táncművészek szakszervezetének pedagógus tagozatával is, akikkel eddig megállapodtak, azok a pedagógustársadalom mintegy 90 százalékát képviselik – fogalmazott Balog Zoltán.

A megállapodás része egy, az intézmények állami fenntartásba vételét vizsgáló monitoringbizottság megalakítása, de az oktatási államtitkárság vállalta egy kollektív szerződés későbbi megkötését is. Hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a rendeletet is, amely új ösztöndíjprogramot indít azoknak, akik tanári szakokra jelentkeznek; ők a minimálbér összegét megközelítő juttatást kaphatnak – ígérte a miniszter.

MTI

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megjegyezte: azért írták alá a megállapodást, mert az lehetőséget ad arra, hogy a közoktatás reformjában ellenőrző szerepet töltsenek be a szakszervezetek. Az elnök szerint a megállapodás garancia arra, hogy az átszervezések miatt jóval kevesebb pedagógus-álláshely szűnjön meg,

Ha a válság miatt a kormány nem tudja bevezetni a 30-40 százalékos béremelésre lehetőséget adó életpályamodellt, akkor az átállás miatt végzett pluszfeladatokat kifizetik a pedagógusoknak – mondta Balog Zoltán. A miniszter jelezte: 4-5 milliárd forintos pluszigényt jelent az, hogy a pedagógusok megkapják az eddigi cafetériájukat, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is megad nekik.

Múlt pénteki bejelentésének megfelelően a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (akik nem írták alá a megállapodást) mostanra megalakította az új sztrájkbizottságot, a tárgyalásokat kezdeményező, a miniszterelnöknek címzett levelüket kedden juttatták el az MTI-hez. Mendrey László elnök ebben azt írta: a kormány kezdeményezze a nemzeti köznevelési törvény, a szakképzési törvény és a közoktatási intézmények állami fenntartásáról szóló jogszabály február 11-ével történő felfüggesztését, az életpályamodell bevezetésének ne legyen következménye a munkaterhek növekedése és a létszámleépítés, továbbá a közszféra egészére vonatkozóan valósuljon meg a közalkalmazotti bértábla legalább 20 százalékos emelése. Végül kérte a kormányfőt, hogy jelölje ki a kabinet részéről a tárgyalásra és megállapodásra felhatalmazott képviselőjét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...