Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hitelprogram a vállalkozók uniós felzárkózásához

Cikk:

Százötvenmilliárd forintos, a hazai vállalkozók uniós csatlakozását segítő hitelprogramot indított útjára a gazdasági tárca és a Magyar Fejlesztési Bank. További újdonság, hogy júliustól akár ötmillió forintnyi hitelt is felvehetnek a kis cégek a Széchenyi-kártya segítségével.
A magyar vállalkozások európai uniós csatlakozását segítő hitelprogramot indított március 3-án a gazdasági tárca és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A versenyképességet növelő és a technológiai felzárkózást támogató, százötvenmilliárd forintos csomagból negyvenmilliárdot a kis- és a középvállalkozások kapnak - jelentette be hétfőn a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetője, Csillag István .
Kamattámogatás és hosszú futamidő
Az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogramot Medgyessy Péter miniszterelnök hirdette meg tízpontos, úgynevezett Európa-tervében. Az állam és a kereskedelmi bankok által közösen finanszírozott konstrukció legnagyobb előnye, hogy a kisvállalkozóknak nyújtható kamattámogatás miatt olyan cégek is kölcsönhöz juthatnak, amelyek eddig nem feleltek meg a banki hitelbírálat szigorú elvárásainak. További kedvezmény a hosszú futamidő, hiszen a hiteleket négy-tizenöt év alatt kell csak visszafizetni. A vállalkozások tízmilliótól másfélmilliárd forintig vehetnek majd fel hiteleket, az önrésznek a nettó beruházási érték negyedét kell elérnie.
Kereskedelmi bankok is csatlakoznak a programhoz
Csillag István szerint a kölcsönök nyomán megvalósuló beruházások akár hat-nyolc százalékkal élénkíthetik a magyarországi beruházási hajlandóságot. A kis-és középvállalkozásoknak a Konzumbank , a nagyobb cégeknek pedig a Magyar Fejlesztési Bank folyósítja a hitelt. A programhoz további tizennyolc kereskedelmi bank kapcsolódik, a pénzintézetek elsősorban a bonyolításban, esetleg társfinanszírozásban vesznek majd részt.
Ötmilliós Széchenyi-kártya
Július elsejétől változnak a tavaly beindított Széchenyi-kártya feltételei is, a mostanáig legfeljebb egymillió forintos hitelkeret ugyanis akár ötmilliósra is bővíthető lesz. A szakemberek szerint a módosítást leginkább az indokolta, hogy az alacsony összegű, bár kedvező kamatozású kártya nem tudta érdemben orvosolni a kis cégek likviditási gondjait. Ennek is köszönhető, hogy a várakozásoktól jócskán eltérően mostanáig csupán 2200-an váltották ki országszerte a kártyát.
Tavasszal újabb gazdaságélénkítő programok indulnak
A kormány tervei szerint májusban újabb technológiai felzárkóztató és fejlesztési tőke, októberben pedig regionális gazdaságélénkítő programok indulnak. Szintén májustól kérelmezhetnek kölcsönöket a határon túlra is terjeszkedni kívánó magyar vállalkozók. Demján Sándor , a Vállalkozók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke az új hitelkonstrukció és a Széchenyi-kártya kapcsán elmondta, örül, hogy a kormány végre megvalósítja választási programját, azonban szükség lenne a szintén meghirdetett adócsökkentés elrendelésére is.
Az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram részletei itt tölthetők le az MFB honlapjáról.
Ugrás vissza Ugrás vissza...