Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Női szervezetek javaslatai Lévai Katalinnak

Cikk:

Az oktatás és a képzés szerepét hangsúlyozta az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter a női civil szervezetekkel rendezett találkozóján. Lévai Katalin ismertette a kormányhivatal terveit, valamint felkérte az érdekvédelmi szervezeteket, tegyenek javaslatokat a további feladatokkal kapcsolatban.
Női civil szervezetek képviselőivel találkozott csütörtökön Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca
nélküli miniszter. A megbeszélés részvevőit a hivatal legelső feladatairól és terveiről tájékozódhattak, valamint javaslatokat fogalmaztak meg az esélyegyenlőségi hivatal számára.
Bár a kormány jóváhagyta a hivatal működését összefoglaló statútumot, a tényleges költségvetési időszak csak szeptembertől kezdődik el - mondta bevezető beszédében Lévai Katalin. Medgyessy Péter a szerdai kormányülésen ígéretet tett arra, hogy a minisztériumokra vonatkozó takarékossági utasítás nem vonatkozik az esélyegyenlőségi hivatal gazdálkodására - tette hozzá.
A találkozón kiderült, az irodai költségek eddig jelentős terhet róttak a normatív támogatásokból működő érdekvédelmi szervezetekre, ezért elsősorban számukra jelent segítséget a közelmúltban elfogadott Nemzeti Civil Alapprogram . A kormány által elkülönített közel hatmilliárd forintos alapból igényelt támogatás hatvan százaléka ugyanis működési költségekre is felhasználható.
Három év alatt kiépül az Esélyegyenlőségi Hálózat
Komplexebb munkát jelent a jövőre induló hároméves hálózatfejlesztési program, melynek keretében a hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok - így például a negyven év feletti nők - oktatását, képzését és elhelyezkedését kívánják elősegíteni. Ez az Esélyegyenlőségi Hálózat az Igazságügyi Minisztérium által felállított, hatósági jogkörrel felruházott Egyenlő Bánásmód Bizottsággal együttműködve biztosítja és felügyeli az esélyegyenlőség tényleges megvalósulását.
Még az idén a kormány elé került az IM által kidolgozott Esélyegyenlőségről és egyenlő bánásmódról szóló törvény, valamint létrejöhet a fővárosban az első magyarországi nőház is. Az jelenleg még nem tisztázott, hogy egy komplex szolgáltató és információs központ jön-e létre, amely összefogja a regionális krízisközpontok munkáját is, vagy egy központi koordinációs iroda.
A találkozón megjelent szervezetek elsősorban a negyven év feletti, kistelepülésen élő nők hátrányainak enyhítésével, a családon belüli bántalmazások szigorúbb megítélésével és az éjjel-nappal nyitva tartó kríziscentrumok létrehozásával kapcsolatban tettek javaslatokat a miniszternek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...