Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal

Kezdete: 2021. 09. 27. 22:00. Vége: 2021. 09. 27. 24:00

Előre tervezett szolgáltatói karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

MORZSÁK

TARTALOM:Magyar kulturális hónap az írországi Corkban

Létrehozva: 2005. február 2.
Módosítás: 2005. február 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyar kulturális hónap kezdődött a 2005. év európai kulturális fővárosában, az írországi Corkban. A magyar hónap az Enlargement (Bővítés) című, az új uniós tagországok arculatát és művészetét ismertető éves programsorozat része.

Dr. Schneider Márta , a NKÖM helyettes államtitkára és Nagy T. Katalin kurátor megnyitóbeszédével február elsején kezdetét vette a magyar kulturális hónap Európa idei kulturális fővárosában, az írországi Corkban.

A Cork Vision Centre-ben január 6-án vette kezdetét az "Enlargement! bringing the New Europe to Cork" (Bővítés - az Új Európa Corkban) projekt. A "Bővítés" állandóan változó, egy évig tartó kiállítás, ahol havonta más-más új uniós tagország művészi arculatát ismerheti meg a közönség. Az Enlargement (Bővítés) rendezvénysorozat célja az, hogy a vizuális művészetek segítségével közvetítse az új tagországokból érkező "izgalmas szellemiséget, vizuális szépséget és kreatív energiát", illetve hosszú távon partnerkapcsolatok épüljenek ki a kulturális intézmények és szereplők között. Észtország januári bemutatkozása után most Magyarországon van a sor.

Február 2-a és 26-a között két egyformán elismert, de gyökeresen más stílust képviselő képzőművész, Lugossy Mária és Gaál József alkotásait állítják ki "Szabadulás" és "Álomban létező" címmel, mintegy 100 négyzetméternyi területen. A kettős tárlat kurátora Nagy T. Katalin művészettörténész, szervezője a Hungarofest Kht.

A kiállításokkal párhuzamosan a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó hazai városok (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Sopron, Veszprém) tartanak kulturális-gasztronómiai bemutatót. Az események február 9-én az Auer Vonósnégyes koncertjével egészülnek ki, míg a Triskel Arts Centre-ben a Jött egy busz?, a Kontroll és az Ébrenjárók című filmeket vetítik. A programok létrejöttét az NKÖM támogatta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...