Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kitüntetések a családok éve alkalmából

Létrehozva: 2004. május 3.
Módosítás: 2004. május 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A tíz évvel ezelőtt megrendezett Családok Nemzetközi Éve alkalmából kitüntetéseket adott át az egészségügyi szociális és családügyi miniszter a Parlament felsőházi termében. A kitüntetetteket köszöntötte Paolo Guido Spinelli olasz nagykövet is.
Gyermekvédelmi, szülői és nevelőszülői, valamint családsegítői munkák elismeréseként adott át
kitüntetéseket Kökény Mihály egészségügyi miniszter a Családok Nemzetközi Éve tizedik évfordulója alkalmából. A miniszter köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy Magyarország két napja tagja az Európai Uniónak, és hiába szeretnénk hátrahagyni, még sokáig kísérni fognak bennünket korábbi életünk tárgyai. Azért, hogy ez minél rövidebb időt jelentsen, esélyeinket sikerré kell váltanunk.
- A család, mint intézmény, fogalma folyamatosan változik. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: mindig is létezni fog. Léteznie is kell, mert nélkülözhetetlen. A társadalomnak ezért kötelessége, de érdeke is segítenie a családokat; minden családot - fogalmazott a miniszter. Nemcsak a gyermekvállalást kell segíteni ugyanakkor, hanem a gyerekek felneveléséhez is minden lehetséges támogatást meg kell adni - tette hozzá.
Kökény Mihály szerint ma törvények védik a család autonómiáját, a gyermekek biztonsága és nevelése ugyanakkor közös feladat: a kormány feladata biztosítani, hogy a család és a munka között ne kényszerűen kelljen választani, és a gyermekvállalás senkit ne zárjon ki a társadalomból.
Paolo Guido Spinelli , Olaszország nagykövete szerint hazája és Magyarország sok tekintetben azonos adottságokkal rendelkezik. Mindkét helyen alapértéknek, a társadalom bástyájának tartják a gyermekeket. Mint mondta, Olaszországot nem egyszer a családok összetartása mentette meg a széthullástól.
A nagykövet szerint közösek a problémák is, Olaszország is küzd az egyre csökkenő születésszám ellen. Az olasz kormány a család védelme érdekében alkalmazza a családi adózást (azaz az egy főre jutó jövedelem szerinti adószámítást), és ösztönzi a részmunka elterjedését. Paolo Guido Spinelli örömét fejezte ki Magyarország uniós csatlakozása alkalmából, és közölte, bízik abban, a két ország továbbra is jó partnerként tud együttműködni uniós és unión kívüli, kétoldalú kapcsolatok segítségével.
Pro caritate díjat ketten, Pro Familiis díjat tizenhatan vehettek át Kökény Mihálytól, négyen pedig miniszteri dicséretben részesültek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...