Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország kétmillió eurót ad az új betonszarkofágra

Létrehozva: 2011. április 20.
Módosítás: 2011. április 20.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulója alkalmából több mint fél milliárd eurót ajánlottak fel a kijevi donorkonferencia résztvevői a felrobbant reaktorblokk fölé tervezett új betonszarkofágra. Magyarország kétmillió euróval járul hozzá a költségek fedezéséhez – jelentette be Schmitt Pál köztársasági elnök.

A Kijevtől mintegy 100 kilométerre fekvő csernobili nukleáris erőmű négyes reaktora 1986. április 26-án robbant fel, radioaktív szennyezést kibocsátva Európa nagy részére, mindenekelőtt az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnára, Fehéroroszországra és Oroszországra. A katasztrófa következtében 10 napig égett a nukleáris fűtőanyag, több mint 200 hirosimai bomba hatásával egyenértékű radioaktív részecskét lövellve a légkörbe.

A konferenciát Viktor Janukovics ukrán elnök nyitotta meg, aki beszédében köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek, amiért országát nem hagyja magára ezzel a problémával. Emlékeztetett rá, hogy a katasztrófa okozta problémák felszámolására Ukrajna éveken át állami költségvetésének 8-10 százalékát volt kénytelen fordítani, az elszenvedett károk dollárszázmilliárdokra rúgnak.

A konferencián tett felajánlások mintegy 550 millió euró összegyűjtését teszik lehetővé – közölte a találkozó társelnöke, Francois Fillon francia miniszterelnök. A résztvevők közül Oroszország 45 millió, Franciaország pedig 47 millió eurót ajánlott fel a balesetet szenvedett reaktor újabb borításának elkészítéséhez. Az Interfax-Ukraina hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozó jelentése szerint a G8-ak további hat tagja is több tízmilliós felajánlást tett előzetesen. Az Európai Bizottság pedig - José Manuel Barroso bizottsági elnök hétfői közlése szerint - 110 millió euróval járul hozzá a beruházáshoz. Magyarország kétmillió euróval járul hozzá a betonszarkofág felújításához – közölte Schmitt Pál köztársasági elnök.

Francia konzorcium építheti az új szarkofágot

2007-ben a francia Bouygues és Vincia cégek konzorciuma nyerte el az új szarkofág megépítésére kiírt ukrán tendert, az 1,5 milliárd eurós építkezés finanszírozásához azonban eddig mintegy 740 millió euró hiányzott. A 108 méter magas, 150 méter hosszú és 260 méter széles, 20 ezer tonnásra tervezett új acélboltozatot a felrobbant 4-es számú reaktor szomszédságában építik fel, majd síneken a fokozatosan romló állapotú régi szarkofág fölé tolják. A munkálatok 2010 végén kezdődtek meg, s a tervek szerint 2015 októberében fejeződhetnek be.

A csernobili atomerőmű utolsó reaktorát 11 éve, 2000 decemberében zárták be. Ahhoz azonban, hogy az erőmű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat teljesen befejezhessék, el kell távolítani minden reaktorblokkjából az ott maradt fűtőelemeket, s ehhez a munkához az erőmű vezérigazgatója, Igor Gramotkin szerint új szarkofág megépítése után láthatnak csak hozzá - jelentették évfordulós anyagaikban az orosz és ukrán hírügynökségek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...