Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult a Csillagszóró hadművelet

Létrehozva: 2008. január 10.
Módosítás: 2008. január 10.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A hat hétig tartó, összehangolt ellenőrzésekben több mint hatezer szakember vett részt, akik 9 ezer esetben szabtak ki bírságot mintegy 1,1 milliárd forint értékben. Bár a hatóságok több mint 200 üzletet bezárattak, az ismétlődő ellenőrzéseknek pozitív tapasztalatai is vannak.

A Csillagszóró hadműveletben 6200 szakember 35 ezer ellenőrzést végzett, 9 ezer esetben szabtak ki bírságot, hozzávetőlegesen 1,11 milliárd forint összegben, és több mint 200 üzletet zártak be; a lefoglalt áruk értéke meghaladta az 510 millió forintot - összegezte a az akció tapasztalatait Budai Bernadett kormányszóvivő. A Csillagszóró hadműveletet a kormány tavaly november 22-én indította. Az akció keretében hat héten keresztül hét hatóság összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciót hajtott végre a karácsonyi és a szilveszteri ünnepekhez kapcsolódóan. Az összehangolt ellenőrzési akciónak visszaszorító hatása volt a feketegazdaság szereplőire - mondta a szóvivő. Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter állásfoglalást kér Szabó Máté országgyűlési biztostól a szabálysértést elkövetők adatainak szabályos nyilvánosságra hozhatóságával kapcsolatban.

APEH: 171 üzletet zártak be

Varga László, az APEH elnökhelyettese beszámolt arról, hogy 1438 munkatársuk 7400 ellenőrzést hajtott végre, ennek 20 százalékát más társhatósággal közösen. Vizsgálataik során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget, a foglalkoztatottak bejelentését, az áruk eredetét kiemelten ellenőrizték. Az APEH 1750-nél több esetben állapított meg szabálysértést, 127,5 millió forintnál több mulasztási bírságot szabott ki, 171 esetben bezáratta az üzletet, és 19 adózó tevékenységét függesztette fel.

ÁNTSZ: folytatódnak az ellenőrzések

Falus Ferenc országos tisztifőorvos elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 300 munkatársa 6000 egységet ellenőrzött, és a szabálytalanságok miatt 18 millió forint bírságot állapítottak meg. Utalt arra, hogy régiónként eltérő tapasztalatokat szereztek. Példaként említette, hogy Dél-Alföldön 4,5 millió forint bírságot szabtak ki, ugyanakkor Nyugat-Dunántúlon nagyobb számú ellenőrzés mellett 1 millió forintot tesz ki a bírság nagysága.

Süth Miklós országos főállatorvos kiemelte: az egységes élelmiszer-biztonsági hatóság 3714 ellenőrzést hajtott végre, 450 esetben társhatósággal közösen. Az ellenőrzés során mintegy 68 ezer tételt vizsgáltak meg, 2200 tételt vontak ki a forgalomból. Bírságot 900 esetben szabtak ki, megközelítően 85 millió forint értékben. A főállatorvos jelezte: az ellenőrzések az akció befejezésével nem zárulnak le, hiszen a fővárosi és a Pest megyei egységük szerdán is talált illegális húsdaraboló üzemet. A részletekről később adnak tájékoztatást.

MÉHIB: egyre kisebbek a szabálytalanságok

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉHIB) főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a hivatal három éve koordinálja a karácsony előtti élelmiszer-ellenőrzéseket. Úgy vélekedett, hogy a határozott és egységes fellépés meghozza az eredményt, hiszen egyre kisebb súlyúak a szabálytalanságok. A MÉHIB a Csillagszóró hadművelet indítása óta az Európai Unió gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) keresztül 120 riasztást és 200 tájékoztatást kapott az unió területéről, ezek egyike sem érintett magyar előállítót. Ugyanakkor a magyar hivatal két import terméknél adott le riasztást az uniós rendszerbe.

Fogyasztóvédők: kevesebb a szabálytalan műszakicikkárus


Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója elmondta: a hatóság mintegy 2000 ellenőrzést hajtott végre, 160 millió forint bírságot szabott ki az akcióban. Kiemelten ellenőrizték a gyerekjátékokat, ruhákat, műszaki cikkeket. Pozitív példának említette az NFH főigazgatója, hogy a szabálytalanságok súlyossága csökkent, egyre inkább eltűnnek a műszaki cikkeket szabálytalanul, az utcán árusító kereskedők. Ugyanakkor kedvezőtlen tapasztalat volt, hogy az 500 próbavásárlás 5 százalékában megkárosították a fogyasztókat, átlagban egy vásárlót 200 forinttal csaptak be.

Munkavédelem: sok a feketefoglalkoztatás

Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke arról beszélt, hogy mintegy 11 ezer ellenőrzést végzett 400 munkatársuk. Kiemelkedő szabálytalanság volt a feketefoglalkoztatás.

VPOP: 45 üzletet zárattak be

Mózs Elek, a VPOP országos parancsnokhelyettese beszámolt arról, hogy az akcióban 2000 munkatársa vett részt, és mintegy 4000 ellenőrzést végeztek, ennek során 58 ezer tételt foglaltak le, 45 üzletet zárattak be. Az ellenőrzéseket a jövőben is folytatják, és a nyomozószolgálatuk az esetek hátterét, a beszállótói kört is vizsgálja.
Ugrás vissza Ugrás vissza...