Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Összehangoltabban kell felhasználni a foglalkoztatáspolitikai forrásokat

Létrehozva: 2004. november 26.
Módosítás: 2004. november 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Egymással összehangoltabban kellene felhasználni az egyes foglalkoztatáspolitikai forrásokat - mondta Csizmár Gábor egy pénteki szakmai tanácskozáson. A munkaügyi miniszter szerint elsősorban a párhuzamos pénzfelhasználásokat kellene kiküszöbölni.
A munkaügyi tárca mintegy ötvenmilliárd forintnyi fejezeti forrással rendelkezik, a Munkaerőpiaci Alap nagyságrendileg 300 milliárd forinttal, a humánerőforrás-fejlesztési operatív program 3 éves költségvetése 191 milliárd forint.
A párhuzamos pénzfelhasználások kiküszöbölésével számottevően javulna-e a források hatékonysága, amihez a miniszter a konferencián résztvevő munkaügyi kutatók segítségét kérte. Csizmár Gábor hozzátette: rosszul hasznosulnak az öt operatív programra előirányzott igen nagy összegek is, ha ezek között nincs kellő forrásegyeztetés.
A miniszter szerint szükség lenne arra is, hogy pontosan kiszámítsák, figyelembe vegyék az egyes társtárcáknál megvalósuló, foglalkoztatást segítő ráfordításokat. Így például azt, hogy az adótörvények, a költségvetési törvény, az oktatási tárca milyen szerepet vállal ezen a területen.
Megjegyezte: több ismeretre lenne szükség arról is, hogy az egyes foglalkoztatáspolitikai eszközöknek, így például a különféle képzéseknek, foglalkoztatási támogatásoknak milyen a hatékonyságuk, hogy az egy-egy munkanélküli elhelyezkedését segítő 100 ezer forintok hogyan, milyen eredménnyel hasznosulnak, mi a különbség az egyes eszközök hatékonysága között.
Csizmár Gábor szerint nincs elegendő adat arról sem, hogy milyen az együttműködés a foglalkoztatást segítő egyes szereplők között. Több térségben már létrejöttek az önkormányzatok, a munkáltatók, a szakszervezetek, a civil szervezetek, az oktatási intézmények napi kapcsolatával a foglalkoztatási együttműködések, az európai uniós elnevezéssel foglalkoztatási paktumok, és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány is segíti az ilyen intézményes együttműködést. A regionális operatív program 1 milliárd forinttal járul hozzá a sikeres kapcsolatfelvételhez.
A miniszter kérte a tudományos kutatókat, hogy ezzel a területtel is foglalkozzanak. Ajánlotta továbbá annak részletes elemzését, hogy az egyes térségekben, szakmákban, időpontokban miként hozható közelebb egymáshoz a képzés, a munkaerő-kínálat, valamint a gazdaság munkaerőigénye.
Ugrás vissza Ugrás vissza...