Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A fejlesztéseknek a foglalkoztatottság bővülését kell szolgálniuk

Létrehozva: 2005. február 9.
Módosítás: 2005. február 10.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Több, jobb és mindenki által egyenlően hozzáférhető munkahelyre van szükség, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Csizmár Gábor. A munkaügyi miniszter szerint minden fejlesztési programban kiemelt szempontként kell szerepelnie a foglalkoztatás bővítésének.
A versenyképesség erősítése csak akkor szolgálja az igazságos Magyarország megteremtését, ha a fejlesztések arra irányulnak, hogy bővüljön a foglalkoztatás, és így mind több embernek javuljanak az életkörülményei - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Csizmár Gábor . A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint a Nemzeti fejlesztési terv II. (NFT II.) által elnyerhető uniós fejlesztési forrásoknak és az azok segítségével megvalósuló projekteknek elsősorban a foglalkoztatás bővítését kell szolgálniuk.
Nyolc év alatt nyolcszázalékos foglalkozásbővülés a cél
A munkaügyi miniszter elmondta: a kormány célja az, hogy 2013-ra a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatottsági szint 65 százalékra - az Európai Unió tagállamainak jelenlegi 63 százalékos átlagot meghaladó szintre - emelkedjen. Ehhez több, jobb és mindenki által egyenlően hozzáférhető munkahelyre, valamint a munkavállalók foglalkoztathatóságának javítására van szükség - vázolta fel a kormány foglalkoztatáspolitikai jövőképét a szakminiszter.
Csizmár Gábor szerint ezeket a célokat a munkahelyteremtés támogatásával, foglalkoztatás- és vállalkozóbarát adórendszerrel, illetve a szociális gazdaság erősítésével érhető el. A jobb munkahelyek megteremtésében a tárcavezető fontos szerepet tulajdonít az egész életen át tartó tanulás biztosításának, valamint az egészségesebb munkakörülményeknek. A munkaerő-piaci esélyegyenlőség érdekében esélyegyenlőséget kell biztosítani a képzési lehetőségekben, a munkahelykínálat megismerhetőségében.
Nem tipikus munkahelyek teremtését kell elérni
A szakminiszter szerint ahhoz, hogy több munkahely legyen, támogatni kell a vállalkozások munkahelyteremtő beruházásait, valamint szükség van foglalkoztatás- és vállalkozásbarát adórendszerre. Ez utóbbi kapcsán megemlítette, hogy a kormány a szakmai szervezetek és az érdekképviseletek bevonásával megkezdte az adóreform koncepciójának kidolgozását; az adóreform-bizottságnak a munkaügyi miniszter is tagja.
A munkaügyi miniszter beszélt arról, hogy a szabályozókat úgy kell átalakítani, hogy nagyobb támogatást nyújthassanak a részmunkaidős, a távmunkás és más, nem tipikus foglalkoztatási formák elterjedéséhez. Mint mondta, az Európai Unió jelenlegi tagállamaiban is ez segítette a foglalkoztatottság növekedését. Ugyancsak fontosnak nevezte a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok fokozott támogatását. Ez a munka idén különféle járulék- és adókedvezmények bevezetésével már elkezdődött, a támogatási formákat 2006-ban tovább bővítik, mondta.
Ugrás vissza Ugrás vissza...