Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött az EU- Egyesült Államok csúcs Írországban

Létrehozva: 2004. június 26.
Módosítás: 2004. október 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az írországi Newmarket-on-Fergusban megkezdődött az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetőinek csúcstalálkozója. Szombaton Colin Powell amerikai és Brian Cowen ír külügyminiszter aláírta a Galileo nevű műholdas rádiónavigációs rendszer és az amerikai GPS-rendszer egyenjogúságáról szóló megállapodást.

A Galileo nevű műholdas rádiónavigációs rendszer és az amerikai GPS-rendszer egyenjogúságáról szóló megállapodás aláírásával szombaton megkezdődött az Európai Unió és az Egyesült Államok vezetőinek csúcstalálkozója az írországi Newmarket-on-Fergusban.

A Colin Powell amerikai és Brian Cowen ír külügyminiszter által aláírt megállapodás azt hivatott szavatolni, hogy az Egyesült Államok által alkalmazott GPS-(Global Positioning System) rendszer és a Galileo egymással kompatibilis és együttműködésre képes legyen. George Bush amerikai elnök, Romano Prodi , az Európai Bizottság elnöke és Bertie Ahern , az EU soros elnöki tisztségét betöltő Írország miniszterelnöke délben ült tárgyalóasztalhoz.

A terrorizmusról és az AIDS leküzdéséről is tárgyalnak

Bush előzőleg megbeszélést folytatott Mary McAleese ír elnökkel és Bertie Ahern kormányfővel, s Ahern közölte a megbeszélés után: a csúcstalálkozó részvevői Irak, a Közel-Kelet, Szudán, a terrorizmus elleni harc, a tömegpusztító fegyverek, az AIDS betegség leküzdése és a transzatlanti gazdasági partnerség témáira fognak összpontosítani. Irakról közös nyilatkozatot bocsátanak ki a találkozó végén.

Bush hangsúlyozta a csúcstalálkozó kezdetén elmondott beszédében, hogy a nemzetközi közösségnek összefogva segítenie kell Irak stabilizálásában, túl kell lépnie az amerikai vezetéssel megvívott iraki háború miatti torzsalkodáson.

Az egyenetlenségek elsimítása jegyében Colin Powell amerikai külügyminiszter gratulált az EU-nak tíz országgal való bővüléséhez, és kiemelte, hogy már ötven évre tekinthetnek vissza az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatai, amelyeket mindig is az elvek és az érdekek közössége, valamint a szoros együttműködés jellemzett.

Nyilatkozat a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozásáról

A találkozón elfogadott, a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozásáról szóló közös nyilatkozatban az Egyesült Államok és az Európai Unió azt kéri Irántól, hogy vizsgálja felül az urániumdúsítással kapcsolatos tevékenysége felújításának tervét. Iránnak fel kell függesztenie a dúsítással és a nukleáris fűtőelemek újrafelhasználással kapcsolatos minden tevékenységét és teljesítenie kell az atomsorompó-egyezmény aláírásából adódó kötelezettségeit - vélekednek a csúcs résztvevői. Ennek kapcsán emlékeztetnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozataira, amelyek Iránt a szervezettel való nem megfelelő együttműködéssel vádolják.

Ugrás vissza Ugrás vissza...