Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A miniszterelnök előadóként vesz részt a keddi USA-EU csúcson

Létrehozva: 2005. február 19.
Módosítás: 2005. február 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A keddi brüsszeli USA-EU csúcstalálkozón a magyar kormányfő tájékoztatja Bush elnököt az unió Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról. Az alig kétórásra tervezett találkozón nem feszegetnek olyan témákat, melyekről a közelmúltban éles nézetkülönbség alakult ki.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is bekerült abba a szűkebb csoportba, amelynek tagjai - európai állam- és kormányfők - a keddi rendkívüli EU-csúcsértekezleten egy-egy témában tájékoztatják George Bush amerikai elnököt az Európai Unió álláspontjáról. A Brüsszelben nyilvánosságra került információk szerint Gyurcsány az ukrajnai helyzetről, Ukrajna és az Európai Unió kapcsolatairól beszél majd a találkozón.

A kedd délutáni USA-EU csúcsot mindössze másfél-két órásra tervezik, így mind a huszonöt EU-tagország vezetője nem tud felszólalni. E probléma megoldására találta ki Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke azt a rendszert, hogy 10 kiválasztott témában egy-egy állam-, vagy kormányfő ismertesse az EU álláspontját.

Kerülik a kényes témákat

A brüsszeli illetékesek a jelek szerint eleve a konszenzusos kérdések közül igyekeztek válogatni: így például az EU-vezetők által felvezetett témák listáján nem szerepel az éghajlatváltozások megakadályozását célzó kiotói egyezmény vagy a Kínával szembeni EU-fegyverembargó feloldásának kérdése.

A felszólalók közül Jacques Chirac francia elnök az európai integrációról, Tony Blair brit miniszterelnök a közel-keleti békefolyamatról, Bertie Ahern ír miniszterelnök Oroszországról beszél majd.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök az Izraelnek és arab szomszédainak nyújtott európai gazdasági segítségről, Jan Peter Balkenende holland kormányfő a terrorizmus elleni harcról, Göran Persson svéd miniszterelnök az ENSZ szegénység elleni Millenniumi Programjáról, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár pedig a balkáni helyzetről vázolja majd az Európai Unió véleményét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...