Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szerdától új romaügyi miniszteri biztos az oktatási tárcánál

Létrehozva: 2004. november 29.
Módosítás: 2004. november 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Bemutatkozott az Oktatási Minisztérium új romaügyekért felelős miniszteri biztosa. A harmincéves Daróczi Gábor az Európai Parlamentbe távozó Mohácsi Viktóriát váltja a poszton.
Az oktatási tárcánál szerdától új miniszteri biztos felel a hátrányos helyzetű és roma gyermekek integrációjáért. Daróczi Gábor Mohácsi Viktóriát váltja a poszton, aki az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának tagjaként dolgozik a jövőben.
A júniusi EP-választáson Mohácsi a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) listájának harmadik helyén szerepelt, és azt követően jutott mandátumhoz, hogy a másodikként bejutó Demszky Gábor összeférhetetlenség miatt lemondott képviselőségéről.
Mindenhol felszámolják a "c" osztályokat
A távozó miniszteri biztos kétéves munkájának eredményei közül kiemelte az általános iskolák cigányosztályainak felszámolását. A tárca felmérései szerint mintegy hatszáz intézményben különítették el a roma tanulókat, ezek közül kétszázötven iskolafenntartó igényelt integrációs normatívát, amit a 2003 szeptemberében hatályba lépett új közoktatási törvény tesz lehetővé. Mohácsi Viktória fontosnak nevezte, hogy a deszegregációs folyamatban részt vevő iskolák aránya 43 százalékról mielőbb elérje a száz százalékot.
Az unióban is példa lehet a magyar program
Mohácsi hangsúlyozta, folytatódnia kell az Utolsó padból programnak is, melynek során korábban enyhén fogyatékosnak minősített diákokat helyeznek vissza normál tantervű osztályokba. A leendő EP-képviselő úgy véli, az unióban is példaértékűek a romák integrációjáért indított magyar kezdeményezések, és ezeket nemzetközi színtéren is jobban meg kell ismertetni.
Szemléletváltásra van szükség
Daróczi Gábor a bemutatkozásakor a szemléletváltás fontosságát emelte ki, melyre szerinte nemcsak a szülők, hanem a pedagógusok körében is szükség van. Egyik legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a roma tanulók iskolakezdéskor a képzeletbeli atlétikai pályán ne "hat-hét méteres hátrányból" induljanak.
Daróczi Gábor 1974-ben született a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalun. 2000-ben művelődésszervezői végzettséget szerzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd másfél éves külföldi tanulmányúton vett részt a Világbank és a Ford Alapítvány által finanszírozott PAKIV program keretében.
2002-2003-ban az Országos Egészségfejlesztési Központban, 2003 februárjától a Romaügyi Hivatalban dolgozott. Legutóbb az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal, majd az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium Phare Irodáján koordinálta az Összetartó társadalom megteremtése elnevezésű programot.
Ugrás vissza Ugrás vissza...