Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hat államot érinthet az uniós "deficiteljárás"

Létrehozva: 2004. november 22.
Módosítás: 2004. november 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Már szerdán véleményt alkothat az Európai Bizottság a Budapest által foganatosított költségvetési hiányt csökkentő lépésekről. A kormány előrejelzései túl optimistának bizonyultak.

Az uniós deficiteljárás összesen hat államot érint; mind a hatnak magasabb volt a költségvetési hiánya, mint a megengedett 3 százalék. Ezt már korábban megállapították, az Európai Bizottság most hivatalból utánanéz, hogy az érintett kormányok mindent megtettek-e a helyzet javítása érdekében. Ez a hat állam: Ciprus, Csehország, Görögország, Lengyelország, Málta, Szlovákia és Magyarország.

A hazánkkal kapcsolatos értékelés elmarasztaló lehet, aminek oka a magas költségvetési hiány. (Brüsszel a hivatalos 5,3 százaléknál is magasabbat, 5,5 százalékot jósol.)

A szerdai bizottsági döntés - amelyet egyes értesülések szerint egy héttel elhalaszthatnak - várhatóan "túlzottan optimistának" fogja nevezi az érintett kormányok előrejelzéseit.

Magyarországnak ezen túl semmiféle szankciótól nem kell tartania, mert egyelőre nem tagja az eurózónának, ezért enyhébb deficitszabályok vonatkoznak rá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...