Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadta az Európai Bizottság a magyar költségvetésről szóló ajánlást

Létrehozva: 2005. február 16.
Módosítás: 2005. február 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Bizottság elfogadta a Pénzügyminisztérium ajánlását az idei, a kockázatok miatt százmilliárdos tartalékot tartalmazó költségvetésről - jelentette be szerdán Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter egyben cáfolta azokat a híreket, miszerint a Bizottság az államháztartási hiány mérséklésének gyorsítására szólította fel hazánkat.

Az Európai Bizottság - a kiadott sajtóközleménnyel ellentétben - nem ajánlotta, hogy az államháztartási hiány ebben az évben a tervezettnél nagyobb mértékben, GDP-arányosan további 0,5 százalékponttal csökkentse, húzta alá szerdai sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor . A pénzügyminiszter szerint a bizottsági ajánlás Magyarország számára további megerősítést jelent arra, hogy folytassa a határozott, egyensúlyőrző gazdaságpolitikát.

A tartalék elegendő lesz a kockázatokra

Draskovics Tibor véleménye szerint a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) márciusban megerősíti Magyarország törekvését az államháztartás konszolidációjának folytatásával összefüggésben. Draskovics Tibor a rögtönzött tájékoztatón úgy fogalmazott: a költségvetési törvényben rögzített tartalék elegendő lesz azon kockázatok ellensúlyozására, amelyeket a költségvetés készítése során számba vettek.

Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott közleményében azt ajánlotta Magyarországnak, hogy az egészségesebb költségvetési pálya biztosításának érdekében tegyen további lépéseket államháztartási hiányának kiigazítására. Az új ajánlások követik a 2005. január 18-i tanácsi határozatot - olvasható a közleményben.

Magyarország a 2004. december 1-jén benyújtott konvergenciaprogramjában arra számított, hogy az államháztartási hiány az elmúlt évben a GDP 4,5 százaléka volt, amelyet 2005-ben 3,8 százalék, az időszak végén pedig 1,8 százalék követ. Ezek az előrejelzések azonban figyelembe veszik a második pillért képező nyugdíjalap-hozzájárulásokat, ahogy azt az Eurostat 2007. márciusig lehetővé teszi. E hozzájárulások nélkül a 2005-ös hiány előreláthatólag 4,7 százaléka lesz, 2008-ban pedig a GDP 2,8 százaléka.

Nincs javaslat semmilyen szankcióra

Az Európai Bizottság most szerdán elfogadott, a magyar államháztartási deficittel kapcsolatos javaslata nem tartalmazza semmiféle szankció bevezetését Magyarország ellen. A testület azt sem vonja kétségbe, hogy Magyarország 2010-ben képes lesz bevezetni az eurót - nyilatkozta szerdán Kovács László , az uniós bizottság vám- és adóügyi biztosa.

Az Európai Bizottság amiatt foglalkozott szerdán a magyar államháztartási hiánnyal, mert a tagállamok pénzügyminiszteri tanácsa korábban a Magyarországgal szemben indult túlzottdeficit-eljárás keretében - a követendő bürokratikus szabályoknak megfelelően - új javaslatokat kért tőle ebben a témában. Az EU-bizottság most lényegében azt erősítette meg, amit már két hónappal ezelőtt is leszögezett: további lépésekre van szükség az államháztartási hiány csökkentésére.

A korábbi határozathoz képest annyi a különbség, hogy - mint Kovács kiemelte - a bizottsági javaslat két konkrétumot is tartalmaz. Egyrészt sürgeti, hogy Magyarország emelje fel a költségvetési tartalék szintjét, és azt csak akkor szabadítsa fel, ha teljesíthetőnek látszik a deficittel kapcsolatos magyar terv. Másrészt felhívja a figyelmet, hogy adócsökkentést csak akkor vezessen be a magyar kormány, ha az általa kidolgozott konvergenciaprogramban foglalt célok teljesíthetőnek látszanak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...