Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány egyeztetni fog a korkedvezményes nyugdíjakról

Cikk:

A kormány megvárja a szociális konzultáció eredményét, az ebből fakadó törvényalkotási feladatokat a parlament elvégzi, a kabinet pedig lefolytatja a szükséges egyeztetéseket – reagált a rendvédelmi szakszervezetek csütörtöki demonstrációjára Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Csütörtökön a fővárosban tűzoltók, rendőrök, börtönőrök és civilek tartottak demonstrációt a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének átalakítása ellen.

A nemzeti ügyek kormánya 41 konzultációt indított azóta, hogy megalakult, és az elkövetkezendő esztendőkben is számos konzultációt fogunk indítani, s minden egyes fontos kérdésben ki fogjuk kérni az emberek véleményét – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A politikus elítélte azokat a szakszervezeti vezetőket, akik véleménye szerint nem az állomány érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikkal foglalkoznak. A szóvivő leszögezte, hogy az ország újraszervezése folytatódni fog, s a kormány számít a szakszervezetekre. A szociális konzultáción a visszaküldött kérdőívek száma elérte az 1,1 milliót, az ívek feldolgozása már megkezdődött. A kormány megvárja a konzultáció eredményét, amelyet június 30-án hoznak nyilvánosságra. Az ebből fakadó törvényalkotási feladatokat a parlament el fogja végezni és a szükséges egyeztetéseket, tárgyalásokat le fogjuk folytatni – fogalmazott Szijjártó.

Csütörtökön délután a fővárosban tűzoltók, rendőrök, börtönőrök és civilek tartottak demonstrációt a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének átalakítása ellen. A "bohócforradalomnak" nevezett rendezvényt magánemberként hirdette meg a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője: Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A két szakszervezeti vezető csütörtökön több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött. A demonstráción részt vevők szavazólaphoz hasonló íveket tölthettek ki, a mintegy 20 ezer leadott lappal a demonstrálók jelképesen visszavonták a Fidesz-KDNP pártszövetségnek adott kétharmados felhatalmazást.

Ombudsmanhoz fordul hétfőn a FRDÉSZ

Kónya Péter a tüntetés kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak. A szakszervezeti vezető kora este elmondott beszédében azt közölte: jövő hétfőn szakszervezeti vezetőként az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul annak megállapítására, történtek-e parancsnoki túlkapások, mivel a demonstráció napjára sok rendőrt berendeltek szolgálatba, a tűzoltóknál pedig létszámellenőrzéseket tartottak.

A megmozduláson többen Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány távozását követelték, ezt tükrözték a transzparensek feliratai is. Az Alkotmány utcát megtöltő tömeg este fáklyákkal, rendőri biztosítás mellett, sípolva-dobolva, gyalogosan vonult át a köztársasági elnök hivatalához, a szervezők közlése szerint azért mentek oda, mert Schmitt Pál államfő aláírta a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos alkotmánymódosítást, és most tudatni akarták vele "a nép akaratát". A szervezők becslése szerint a demonstráción 35 ezren vettek részt, rendbontás nem történt.


Hende: a Magyar Honvédség a rend oldalán áll

Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök este egy televíziós nyilatkozatban azt mondta: a minisztérium és a Honvédszakszervezet (Hosz) elítéli ezt a politikai akciót. Hétfőn folytatódnak az egyeztetések a tárca és a Hosz között az új életpálya modellről, amelyet a kiszámíthatóság és stabilitás jellemez majd, illetve az, hogy a haderőből hamarabb kiváltak a jövőben módot kaphatnak arra, hogy a közszolgálat egy másik területén folytassák a munkát – tette hozzá Hende Csaba.

Demonstrációt tartott négy szakszervezet is

Autós figyelemfelhívó demonstrációt tartott délután három órától négy szakszervezeti szövetség egyidőben 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntettek azt követelve a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett tüntetésen Debrecenben 101, szakszervezeti zászlókkal, magyar nemzeti lobogókkal, léggömbökkel feldíszített személygépkocsival vonultak fel az országos demonstráció részeként az autós tüntetésen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...