Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tárgyalásra hívta a hallgatói önkormányzatot a miniszter

Cikk:

Szegeden a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a diákok hétfőn. Ösztöndíj, részösztöndíj, illetve kamattámogatott diákhitel formájában az állam mindenkinek kifizeti vagy megelőlegezi a felsőfokú tanulmányait – reagált az oktatási államtitkárság. Az emberi erőforrások minisztere kedd délutánra megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét a minisztériumba.

A tiltakozás hétfő délben Szegeden kezdődött, amikor három oktató és negyven egyetemista leült a kormányhivatal aulájában, magukat egymáshoz láncolva. Török Márk, a szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak azt mondta: akciójukkal a felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni. Polner Eörs, a hivatal vezetője úgy reagált: a demonstrálók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért vendégként tekintenek rájuk, a hivatal munkatársai bundáskenyeret és teát adtak a tiltakozóknak, akik éjszaka is az aulában maradhattak.

Hétfőn este B. Nagy László kormánymegbízott, fideszes országgyűlési képviselő több mint egy órán át egyeztetett a demonstráló hallgatókkal és ígéretet tett arra, hogy közvetíti a kormány felé a hallgatók és az oktatók által megfogalmazott, felsőoktatással kapcsolatos követeléseket. A felsőoktatási keretszámokkal és az egyetemekre kirendelt, a gaztdasági döntésekért felelős kancellárokkal kapcsolatban a kormánymegbízott úgy fogalmazott: az országnak rendkívül szűk mezsgyén kell egyensúlyoznia, behatároltak a kormány lehetőségei. A felsőoktatás esetében köztehermegosztásra van szükség, de a kormány elképzelései alapján minden leendő hallgatónak biztosítják a kedvező finanszírozási lehetőséget, a közszférában elhelyezkedőktől pedig az állam átvállalja majd az így keletkező adósságot – hangsúlyozta B. Nagy László.

A hallgatók álláspontja szerint a keretszámok drasztikus csökkentése és a hallgatói szerződés éppen a szándékolttal ellentétes hatást ér el: a legtehetségesebb diákok Nyugat-Európába mennek el tanulni. A kormánymegbízott szerint mindenképpen megoldást kell találni arra a jelenségre, hogy a közpénzből diplomát szerző fiatalok tudása más országban hasznosul.

A hallgatók kedden reggel ideiglenesen felfüggesztették tiltakozó akciójukat, amíg a kormánymegbízott tolmácsolja üzeneteiket a kormánynak és a reakciókról tájékoztatja a hallgatókat. A sztrájkbizottság a további lépésekről az ígért válasz ismeretében dönt.


Budapest: hat pontos lista készült a hallgatók követeléseiről

Budapesten a Hallgatói Hálózat és más szervezetek az ELTE lágymányosi épületében demonstráltak, a gyűlésen megszavaztak egy követeléscsomagot, amelyben a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését követelik, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

A demonstráció hétfő este az utcákon folytatódott: több száz hallgató egy időre lezárta a Petőfi hidat, majd megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak, majd a Kálvin térre, utána az Astoriára, onnan pedig a Parlamenthez indultak tovább. A Kossuth téren úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak, majd este fél kilenckor a Clark Ádám téren befejeződött a demonstráció, amelyen körülbelül kétezren vetek részt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a vonulás útvonalát 35 rendőr biztosította, egyéb intézkedésre nem volt szükség.


Szeged: a szervezetek közösen tárgyaljanak a kormánnyal

Eközben a Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában nyílt fórumot tartottak, amelyen részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is. A jelenlévő mintegy nyolcszáz ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.

Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta és kijelentette: a hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e.

Az oktatási államtitkárság közleményében azt írta: megértik, hogy a diákok tartanak a változásoktól, de bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak. Az államtitkárság jelezte, hogy ösztöndíj, részösztöndíj, illetve  diákhitel formájában az állam mindenkinek kifizeti vagy megelőlegezi a felsőfokú tanulmányait. A Diákhitel 2 konstrukcióhoz az állam kamattámogatást biztosít, illetve garanciát vállal arra, hogy a diplomaszerzés után a közszférában elhelyezkedők hitelét az állam átvállalja, továbbá a gazdasági szereplőket adókedvezmények nyújtásával ugyanerre ösztönzi.


Szolidárisak a hallgatókkal az ellenzéki pártok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint elfogyott a türelem: a hallgatók hétfői megmozdulása egyértelmű jelzés a hatalom számára, hogy átlépték a tűrőképesség lélektani határát. A tiltakozó hallgatókkal valamennyi ellenzéki párt szolidaritást vállalt. A hallgatók fővárosi fórumán az MSZP, az LMP és Jobbik is képviseltette magát, a Hallgatói Hálózat fórumán Kunhalmi Ágnes (MSZP), Ertsey Katalin (LMP) és Dúró Dóra (Jobbik) is jelen volt, a Clark Ádám téren megjelent Török Zsolt szocialista szóvivő. Hétfőn este Gödöllőn csaknem száz egyetemista vonult a Szent István Egyetemről a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy hogy szolidaritásukat fejezzék ki a budapesti és vidéki demonstrálókkal.


Tárgyalásra hívta a miniszter a HÖOK elnökségét

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor kormányfőt szerdára a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre. A hétfői hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani, a HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és - azzal együtt - a személyes véleményváltozásának okát, valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat - közölte Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelében úgy fogalmazott: döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk. A kormányfő felidézte a hallgatói szervezettel történt nyári egyeztetést, ahol bemutatta a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét, az egyeztetésen részt vett a rektori konferencia is. A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat - zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedd délutánra megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét a minisztériumba – közölte az oktatási államtitkárság.

Ugrás vissza Ugrás vissza...