Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Szabadság Hőse Emlékérmeket

Cikk:

Az 1956-os forradalom Magyarország századforduló óta tartó negatív külföldi megítélését pozitív előjelűvé változtatta – mondta a főpolgármester a Szabadság Hőse Emlékérem átadóünnepségén.
- 1956 eszméinek egy része, mint a nemzeti függetlenség és a többpárti demokrácia, napjainkra megvalósultak, de "a társadalmi igazságosság és szolidaritás" eszméinek megvalósításáért még rengeteget kell dolgoznunk - jelentette ki Demszky Gábor az 1956-os Emlékbizottság által adományozott Szabadság Hőse Emlékérem budapesti díjazottainak tartott ünnepségen.
170-nél is több díjazott
A több mint 170 fővárosi díjazott között szerepelt Göncz Árpád, Boross Péter, Király Béla, Mécs Imre, Vitányi Iván, Litván György, Kende Péter, Mészáros Márta, Pomogáts Béla, Darvas Iván, Fónay Jenő, Rácz Sándor, Kopácsy Sándorné és Vásárhelyi Miklósné is.
Demszky Gábor a köszöntőjében pályafutása legnagyobb megtiszteltetésének nevezte, hogy ő adhatja át a forradalom 50. évfordulóján a Szabadság Hőse Emlékérmeket.
A főpolgármester rámutatva, hogy Budapest a szabadság fővárosa, emlékeztetett arra, hogy 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is Budapest utcáiról indult útnak a diktatúrák elleni fellépés, harc. Úgy vélte, hogy e három budapesti forradalmi esemény közül az 50 évvel ezelőtti volt a legnagyobb hatású, a legdrámaibb, a legkatartikusabb és a legtragikusabb is. Hangsúlyozta: a dicső 1956-os forradalom Magyarország századforduló óta tartó negatív külföldi megítélését pozitív előjelűvé változtatta.
Helytállásuk példát mutatott
Demszky Gábor elmondta, hogy a katonailag elbukott forradalmat "példátlan megtorlás" és több évtizedes elnyomás követte. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a forradalmárok hősi tettei mégsem voltak hiábavalók. Példájukból erőt merített a kelet-német, a lengyel, a cseh, a szovjet és a magyar demokratikus ellenzék is, a fennálló diktatúra elleni illegális küzdelméhez. Hozzátette: az 1956-os forradalmárok nélkül nem került volna sor 1989-1990-ben hazánknak felszabadulására a szovjet megszállás és a bolsevik diktatúra alóli.
A főpolgármester hangsúlyozva, hogy a társadalmi igazságosság és a szolidaritás eszméjének megvalósításáért még sokat kell tenni, kijelentette: "ami e téren Budapest vezetésén múlik, azt meg fogja tenni a jövőben is".
Az életüket tették kockára
Demszky Gábor "személyes vallomásaként" elmondta, hogy ő maga is több mint egy évtizedig küzdött a "bolsevik diktatúra" ellen. Ennek során "azért én tudtam, hogy nagy valószínűséggel állásvesztést, nyomort, megfigyelést, követést, fenyegetést, egy-egy verést és legeslegrosszabb esetben néhány év börtönt kockáztatok. Önök viszont az életüket tették kockára a magyar demokráciáért és szabadságért, amiért köszönet és elismerés jár - mondta.
Ugrás vissza Ugrás vissza...