Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Két százalékot fizet a hallgató a Diákhitel2 kamatából

Cikk:

Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a október 15-től év végéig tartó időszakra - közölte a Diákhitel Központ. A Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek számára felszámított kamatláb 2 százalék, az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában a hitelfelvevő helyett megfizeti.

A 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető Diákhitel2 2012. október 15-étől december 31-ig tartó időszakra vonatkozó kamatlábát a forrásköltség (5,83 százalék), a kockázati prémium (1,57 százalék), valamint a működési prémium (1,60 százalék) kamatelemek alkotják. A Diákhitel1 kamatához viszonyított magasabb kamatmérték az új termék bevezetésével összefüggően felmerülő működési ráfordításokból adódik.

A Diákhitel Központ a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, amely kedvező forrásköltséget eredményez a hallgatói hitelrendszer számára. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi.

A Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek elkülönített kockázatközösséget képeznek a társaságon belül, így a Diákhitel2 kamatában felszámított kockázati prémiumból a társaság az ő várható veszteségeikre képez tartalékot. A Diákhitel Központ Zrt. az új termékhez kapcsolódó költségeit elkülönítetten tartja nyilván, azokra a teljes Diákhitel2 kamatban felszámított működési prémium kamatelemből teremt hosszabb távon fedezetet - áll a közleményben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...