Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szolgáltatások és kedvezmények az új diákigazolvánnyal

Cikk:

A korábbinál szélesebb körű kedvezményeket és számos megújuló szolgáltatást vehetnek igénybe a jövőben a köz- és felsőoktatásban tanuló diákok a szeptemberben bevezetett új diákigazolvánnyal - hangzott el a témában csütörtökön a fővárosban rendezett szakmai konferencián. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte: már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új okmány.

Az új diákigazolvány egy olyan lehetőség, amivel olcsóbban, és egyszerűbben ismerhetik meg a diákok a világot, és szerezhetnek tapasztalatokat – mondta Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke felidézte, hogy a diákok 1997 óta használják a diákigazolványokat, elsősorban személyazonosításra, utazási és kereskedelmi kedvezményekre, széles körű alkalmazása azonban nem igazán terjedt el. Mostanra sikerült felszámolni a használat kiterjesztését gátló jogi és műszaki akadályokat, az okmányirodákban közel 340 ezer diák fényképezkedett le, 160 ezren pedig már beadták igénylésüket a köz- vagy felsőoktatási intézményekben. Közel 120 ezer igénylőnek hibátlan vagy könnyen javítható volt a kérelme, így már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új típusú okmány. Arra számítanak, hogy a felsőoktatási felvételik és pótfelvételik lezárultával a következő időszakban ugrásszerűen megnő majd az igénylések száma.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár arról beszélt: a kormány az oktatás átalakításának ügyét kiemelten kezeli, és ennek a folyamatnak nagyon fontos eleme az új diákigazolvány bevezetése, ami a nemzeti egységes kártyarendszer első eleme is egyben. A rendszer megérett az átalakításra, modernizációra - érvelt az új okmányok bevezetésének szükségessége mellett.

Új kedvezményrendszert dolgoznak ki a diákigazolványokhoz kapcsolódóan – jelentette be Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat projektvezetője. Schütz Dániel, a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. ügyvezetője később azt közölte: céljuk 8-10 ezer elfogadóhelyi egység kiépítése még az idén. Ezt a célt egyedi megállapodásokkal kívánják erősíteni, együttműködésre törekednek a kisboltoktól a nagy hálózatok egységein át a kiemelt partnerekig.


Okmányirodában kell diákigazolványt igényelni

Az új diákigazolvány "B" kategóriás biztonsági okmánynak minősül, melyet az okmányirodákban kell igényelni. Ezt az is jelenti, hogy a személyi igazolvánnyal egyenértékű, a magyar okmányvédelmi szabályozásnak megfelelően készül. A diákigazolványok ára egységesen 1400 forint, mind a köz-, mind a felsőoktatásban tanulóknak. A már meglévő diákigazolványok érvényben maradnak, új típusú diákigazolványt a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő általános és középiskolásoknak, valamint felsőoktatási hallgatóknak kell igényelniük.

Azt kormányrendelet szabályozza, hogy az igény beadásától számított 45. napon meg kell kapnia a diáknak az új igazolványt, amelynek gyártása kizárólag állami szereplők bevonásával történik.

Az új diákigazolványon szereplő EYCA - European Youth Card logó lehetőséget nyújt a magyar diákoknak arra, hogy Európa országaiban éljenek a nemzetközi szervezet nyújtotta kedvezményekkel. Ugyanígy a Magyarországra látogató külföldi diákok is megkapják ezeket a kedvezményeket az EYCA logóval ellátott diákigazolvány bemutatásával. Az EYCA Európa 38 országában van jelen, több mint 80 ezer elfogadóhellyel. A kártyán lévő láthatatlan chip segítségével az okmány rádiófrekvenciás azonosítókódot képes leadni, mellyel egyszerűsödik, felgyorsul és biztonságosabbá válik a kártya azonosítása.

Ugrás vissza Ugrás vissza...