Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Betiltották az ír sertéshús forgalmazását

Létrehozva: 2008. december 16.
Módosítás: 2008. december 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A főállatorvos betiltotta az Írországból származó, szeptember 1. és december 6. között készült sertéshústermékek forgalmazását. Ezeket a termékeket azonnal ki kell vonni a forgalomból, és meg kell semmisíteni.

Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elrendelte minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és 2008. december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését - közölte az agrártárca kedden. Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte. A főállatorvos egyben felhívja az élelmiszert és takarmányt forgalmazó vállalkozók figyelmét, hogy az Írországból származó állati eredetű termékek, valamint takarmányok forgalmazása során fokozott körültekintéssel járjanak el.

A közlemény szerint tilos minden olyan termék forgalomba bocsátása, amely az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK Bizottsági rendeletben meghatározott határértékeket meghaladó mértékben tartalmaz dioxint vagy dioxinszerű anyagot. Az ilyen termékeket meg kell semmisíteni. Az országos főállatorvos 31806/2008 számon közzétett határozata a www.fvm.hu internet címen található.
Ugrás vissza Ugrás vissza...