Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felvesszük a diplomáciai kapcsolatot a dél-csendes-óceáni államokkal

Cikk:

Jelentősen elősegítheti Magyarország nemzetközi törekvéseinek támogatottságát, ha diplomáciai kapcsolatokat létesít a dél-csendes-óceáni szigetvilág államaival – közölte hétfőn a Külügyminisztérium, szűk két hónappal azelőtt, hogy az ENSZ Közgyűlésében a világszervezet tagállamai szavaznak a Biztonsági Tanács nem állandó tagsági helyeiről, amelyek egyikét Magyarország is megpályázta.

Schmitt Pál köztársasági elnök - a Magyar Közlöny legfrissebb száma szerint - nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok létesítéséről döntött a külügyminiszter előterjesztésére a dél-csendes-óceáni térség több államával: Szamoával, Kiribatival, Palauval, Nauruval, Vanuatuval, továbbá Tuvaluval, Tongával, a Marshall-szigetekkel, a Salamon-szigetekkel, Mikronéziával és Pápua Új-Guineával. A kapcsolatfelvétel nem jelenti azt, hogy Magyarország rezidens nagyköveteket küldene ezekbe az államokba: a tervek szerint a canberrai nagykövetet - aki Ausztrálián kívül Új-Zélandon is képviseli Magyarországot - például Pápua Új-Guinea, Tonga és Szamoa államokba is akkreditálni fogják.

A diplomáciai kapcsolatfelvétel azon régiók számára jelent gesztust, amelyek távol vannak térségünktől és kevés kapcsolódási pontjuk van az Európai Unióhoz. A klímaváltozással, természeti katasztrófákkal, vízbiztonsággal és -gazdálkodással, valamint élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos globális feladatok miatt az együttműködés sikere ma már kevésbé a földrajzi távolságtól, sokkal inkább a közös akarattól függ - írta a Külügyminisztérium.

Magyarország a 2012-13-as időszakra pályázta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában a kelet-európai régió helyét; a 15 tagú BT 10 nem állandó tagsági helyét regionális alapon osztják ki. A Közgyűlésben - ahol október 13-án tartanak szavazást öt nem állandó taghely kiosztásáról - mind a 193 ENSZ-tagállam szavazata azonos súlyú, a nem állandó BT-tagság esetében az első körben való megválasztáshoz a jelen levő és szavazó tagállamok szavazatainak minimum kétharmadára, vagyis az összes ENSZ-állam jelenléte esetén legalább 129 szavazatra van szükség.

Ugrás vissza Ugrás vissza...