Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Draskovics: a lakosság és a vállalkozások az új adórendszer nyertesei

Létrehozva: 2004. október 12.
Módosítás: 2004. október 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az átlag alatti jövedelműek és a vállalkozások a jövő évi adórendszer nyertesei - mondta a pénzügyminiszter. Draskovics Tibor szerint az új szja-tábla egy háztartási géppel vagy egy rövidebb nyaralással tud segíteni a szerényebb keresetűeknek.

A jövő évi adórendszer nyertesei a lakosság és a vállalkozások, a Gyurcsány-kormány a parlamentnek beadott költségvetéssel és javaslatokkal az adócsökkentést, a munkahelyteremtést és a mostaninál igazságosabb adórendszert kívánja megvalósítani - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter kedden.

Ötvenezer forintnyi plusz marad a borítékban

A Gyurcsány-kormány által kedden beadott költségvetési törvényjavaslat, illetve ezzel párhuzamosan a következő évre szóló adóelképzelések hozzásegítenek ahhoz, hogy a magyar gazdaság 2005-ben tovább fejlődjön, a javaslatok hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország kicsit jobban éljen, és igazságosabb legyen az adórendszer. A személyi jövedelemadó-javaslatok révén jövőre csökken a lakosság szja-terhelése.

Az új adórendszer révén az átlagjövedelműeknél, illetve az átlag alatt keresőknél több marad, mintegy évi 50 ezer forintot "hagy" a jövő évi szja-rendszer a szerényebb keresetűeknél.

A miniszter hangoztatta: "az évi 50 ezer forintos megtakarítás egy olcsóbb mosógépet, egy olcsóbb hűtőszekrényt, egy közepes színes televíziót vagy egy rövidebb nyaralást jelenthet egy szerényebb jövedelmű családnak. "Ennyivel tudja segíteni a társadalom a szerényebb keresetűeket" - hangoztatta a pénzügyminiszter.

Beruházási kedvezmények

A vállalkozások esetében a Pénzügyminisztérium számításai szerint mintegy 124 milliárd forintra rúg az az összeg, amelyet különböző intézkedések révén visszaad az adórendszer a vállalkozásoknak.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: a beruházási adókedvezmények egész sora segíti a vállalkozásokat abban, hogy több munkahelyet létesítsenek, illetve új kedvezmények révén támogatja a kormány azt, hogy a gyesről visszatérők, a pályakezdő fiatalok, illetve az ötven év feletti dolgozók hamarabb megtalálják azt az állást, ahol nemcsak jövedelmet, hanem értelmes perspektívát is találnak.

Draskovics Tibor szerint a jövő évi adóelképzelések révén minden adózó állampolgár, minden olyan család nyertes lesz, ahol átlagkeresettel rendelkeznek, vagy az alatti keresetük van.

Az adóváltozások nyertesei a vállalkozások, a magyar kis- és középvállalkozások, mivel számos kedvezményt igénybe tudnak venni - hangsúlyozta a miniszter. Egyúttal kiemelte: az szja-ban érvényesített adókedvezmények révén a vállalkozásoknak nem kell annyi bért emelniük, amennyit egyébként szükséges lenne, mivel az szja-kedvezmények növelik a nettó kereseteket.

Jól működik az eva

A pénzügyminiszter kérdésre elmondta: a változások vesztese maga az állam lesz 2005-ben, az állam működtetésére lényegesen kevesebbet fordítanak a költségvetésből, a büdzsé az állami kiadásokon nyer, és azt részben visszaadja az adófizetőknek, részben pedig a hiány mérséklésére fordítják.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) nagyon jól bevált, jól szolgálja a magyar kisvállalkozók érdekeit, ezért a kormánynak az a kötelessége, hogy az Európai Unió Bizottsága előtt elmagyarázza, ez az adófajta nem sérti az Európai Közösség érdekét, jól működik. "Készen állunk arra, hogy az EU megfelelő bizottságának ülésén részletesen megvitassuk az eva kérdéskörét" - hangoztatta Draskovics Tibor.

Az eva kapcsán a miniszter rámutatott: a kormány számára nem lehet kompromisszum, a magyar kisvállalkozók terhére nem lehet engedményeket tenni az eva ügyében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...