Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Draskovics: csalódás az eddigi szlovák válasz

Cikk:

A szlovák belügyminiszter válaszlevele nem tartalmaz bizonyítékot vagy magyarázatot arra, hogy miért került sor a durva rendőri beavatkozásra a dunaszerdahelyi stadionban - mondta csütörtökön Brüsszelben Draskovics Tibor rendészeti miniszter.

Csalódást keltő Robert Kalinák szlovák belügyminiszter válaszlevele, mert nem tartalmazza azokat a bizonyítékokat vagy annak magyarázatát, hogy miért került sor a durva rendőri fellépésre a dunaszerdahelyi stadionban - mondta csütörtökön Brüsszelben Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics az EU belügyminiszteri tanácskozásán az eredeti tervekkel ellentétben mégsem találkozott Kalinákkal, mert a szlovák belügyi tárca vezetője pozsonyi teendőire hivatkozva távol maradt a tanácskozástól. Az igazságügyi miniszter mindemellett elfogadta szlovák kollegája kezdeményezését a kétoldalú találkozóra, amelyre rövidesen sor kerül.

Várjuk a videofelvételeket Szlovákiától

Draskovics szerint az eddigi szlovák válasz csak általánosságban erősíti meg azt a korábbi hivatalos pozsonyi állítást, hogy törvényes volt a rendőri intézkedés. "Bízom abban, hogy ha most nem, akkor a későbbiekben meg fogjuk kapni ezeket a bizonyítékokat. Konkrétan azokra a videofelvételekre gondolunk, amelyekre a szlovák rendőrség közvetlenül az események után egy nekünk írott levelében utalt" - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy amit a magyar közvélemény láthatott, az nem támasztotta alá a nagyon súlyos szlovák rendőri intézkedés indokoltságát. A magyar rendészeti tárca irányítója elképzelhetőnek tartja azt is, hogy hibázott a szlovák rendőrség. Ebben az esetben azonban - jegyezte meg - le kell vonni a következtetéseket, és garanciákat kell adni arra, hogy ilyen eset máskor nem fordulhat elő.

A terrorizmusról is szó volt a belügyminiszteri csúcson

A brüsszeli belügyminiszteri csúcs napirendjén a terrorizmus elleni uniós fellépés kérdései is szerepeltek. E napirendi pontnak tragikus módon kölcsönzött kiemelt jelentőséget az indiai merényletsorozat. Ezzel kapcsolatban szóba került a légi utasok személyes adatait kezelő és nyilvántartó rendszer létrehozása, amelyről Draskovics úgy vélekedett: érdemes végiggondolni olyan megoldásokat, amelyek szabadságunkat nem korlátozzák, biztonságunkat azonban fokozni képesek.

Brüsszelben a belügyminiszterek véglegesen és hivatalosan eldöntötték, hogy az Európai Unió és Svájc december 12-én a szárazföldi határokon, jövő év március 29-én pedig a repülőtereken is megszünteti a határellenőrzést, vagyis Svájc csatlakozik a schengeni övezethez.

Magyar jelölt az Europol főigazgatói posztjára

A miniszter Brüsszelben tanácskozott az úgynevezett Salzburg Fórum belügyminisztereivel is. Ez nyolc EU-országot - Magyarországot, Ausztriát, Bulgáriát, a Cseh Köztársaságot, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát - átfogó rendészeti együttműködési fórum. A megbeszélésen kiderült, hogy a fórum tagországainak többsége a magyar jelöltet, Bánfi Ferenc tábornokot tartja a legalkalmasabbnak az Europol főigazgatói posztjára. Az unió rendőrségi együttműködési szervezetének élére jövő februárban, az EU-belügyminiszteri tanácsülésen választanak új főigazgatót, Bánfi Ferenc egy angol jelölttel versenyez a posztért.

Ugrás vissza Ugrás vissza...