Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétszázmillió forint plusztámogatást kap a polgárőr szövetség

Cikk:

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kétszáz millió forint plusztámogatást és 150 használt gépkocsit ad az Országos Polgárőr Szövetségnek, a rendőrség és a polgárőrség pedig jobban összehangolja tevékenységét a közbiztonság érdekében - jelentette be Draskovics Tibor rendészeti miniszter kedden.

Kétszázmillió forint plusztámogatást és százötven használt gépkocsit ad az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, hogy javuljon a közbiztonság azokon a településeken, ahol a rendőri jelenlét nem volt elegendő - jelentette be Draskovics Tibor miniszter, miután megbeszélést folytatott Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal és Túrós Andrással, az OPSZ elnökével.

Partnereket gyűjt maga mellé a rendőrség

Azokon a településeken, területeken, ahol a rendőri jelenlét nem volt elég, a polgárok több biztonságot várnak, a polgárőrség is fokozottan lesz jelen a rendőrség mellett, azzal együttműködve. A miniszter úgy fogalmazott: szorosabbra kell fonni a biztonság hálóját Magyarországon, ezt várják a polgárok és a kormány is, ebben pedig nagy szerepe van a 85 ezres polgárőrségnek, ezért megerősítik az együttműködést. A polgárőrség után a következő hetekben másokkal is - például a közterület-felügyelettel, a mezőőrséggel, az erdőőrséggel - szorosabbra fűzik az együttműködést.

Túrós András azt mondta: a legeredményesebb és leghatékonyabb miniszteri találkozó volt a keddi. Azokban a megyékben, ahol a közbiztonsággal gond van, az OPSZ fokozott szolgálatot javasol a polgárőr egyesületeknek, vagyis azt kezdeményezi, hogy duplázzák meg a közterületeken eltöltött szolgálati órák számát. Évente 7 millió szolgálati órát teljesítenek a polgárőrök, s a tárca plusztámogatásával ez 10-12 millió szolgálati órára nőhet 2009-ben.

Az OPSZ azt javasolja a polgárőr egyesületeknek, hogy elsősorban a rendőrséggel közös szolgálatot lássanak el, s ahol nincs rendőrség, szervezzenek fokozott szolgálatot. Emellett kezdeményezik, hogy ahol az indokolt, állítsanak fel posztos polgárőrszolgálatot - tette hozzá a szövetség elnöke.

Több ezerrel nőhet a polgárőrség létszáma

Magyarországon a települések kétharmadában működik polgárőrség. Ötven-hatvan további önkormányzat jelezte az OPSZ-nél, hogy új polgárőr egyesületet hoznának létre, így néhány hónap alatt több ezerrel is nőhet a polgárőrség létszáma. A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében polgárőr fogadóórákat, ügyeleteket, lakossági fórumokat szerveznek, és fokozott szolgálatot látnak el az iskolák környékén is. A minisztériumtól kapott támogatás garancia arra, hogy a polgárőrség 2009 tavaszától sokkal aktívabb lesz, ami hozzájárul a közbiztonság javításához - mondta a szövetség elnöke.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a rendőrség legfontosabb stratégiai partnerének nevezte a polgárőrséget. Közölte: a polgárőrség segíthet a rendőrségnek abban, hogy jobban szét tudják osztani a rendőri erőket a közterületeken. A tavalyi 7 millió szolgálati órából egymilliót a rendőrséggel közösen teljesítettek a polgárőrök, ezalatt 800 körözöttet fogtak el közösen, 800 büntetőfeljelentést és 6 ezer szabálysértési feljelentést tettek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...