Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új drogstratégiát vár a kormánytól az eseti bizottság

Cikk:

A kábítószerügyi eseti bizottság határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amelyben felkéri a kormányt egy új, nemzeti drogellenes stratégia kidolgozására. Winkfein Csaba bizottsági elnök szerint az új stratégiának a prevencióra kell koncentrálnia.

A prevenciónak kiemelt helyet kell biztosítania a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készítendő új nemzeti stratégiai programban - hangsúlyozta Winkfein Csaba (MSZP), a kábítószerügyi eseti bizottság elnöke, az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottság keddi ülésén Budapesten.

Az eseti bizottság határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amelyben arra kérik a kormányt, hogy 2009. szeptember 15-ig készítsen átfogó programot a drogprobléma visszaszorítása érdekében, mivel a 2000-ben indult program az idei év végén befejeződik. A határozati javaslatot a bizottság egyhangúlag támogatta. A kábítószer-használat és -kereskedelem kedvezőtlen hatásainak csökkentése kizárólag egységes szerkezetű és szemléletű stratégiai elemeket megvalósító együttműködéssel érhető el - áll a határozati javaslat indoklásában.

Nem csökkent a drogmegelőzésre fordítható pénz

Winkfein Csaba beszámolt az eseti bizottság 2007 november és 2008 október közötti tevékenységéről. Négy területre koncentráltak: a közösség és az együttműködés témakörére, a kezelésre és ellátásra, a prevencióra és a kínálat csökkentésére. A jelentés összeállításában mind az öt parlamenti párt szakértője részt vett. Sikerült elérniük azt, hogy a szociális minisztériumnál lévő drogmegelőzési célú keretek ne csökkenjenek, ez jelenleg évi 1,1 milliárd forintot tesz ki - mondta az elnök.

Beszélt arról is, hogy a legfontosabbnak a gyermekek és a fiatalok felvilágosítását tartják, erre 2008-2009-ben 490 millió forintos uniós forrás is rendelkezésre áll, ezeket a Nemzeti civil alapprogram és a helyi önkormányzatok pályázatain nyerhető összegek egészíthetik ki.

Jelenleg 101 kábítószerügyi egyeztető fórum létezik Magyarországon, közülük 89 működik aktívan, tevékenységük mintegy ezer intézményt érint. Az eseti bizottság arra kéri a kormányt, hogy ezeknek a fórumoknak a támogatását a jövőben kiszámíthatóbban biztosítsák.

Több pénzt kérnek az internetes tájékoztatásra

A bizottság az elmúlt évben foglalkozott a hazai és az uniós elemzésekkel, a migráció és a kábítószer-probléma kérdéseivel, az egészségügyi ellátó rendszerekkel, így például a tűcsereprogramokkal, a HIV- és a hepatitiszszűrő vizsgálatok helyzetével, és ez ügyben javaslatokat fogalmaztak meg, ami a jövőben a véleménye szerint alapja lehet a nemzeti stratégia kidolgozásának.  Ezen a területen a prevenciót kiemelten kezelték és fogják is kezelni a jövőben, a meghirdetett pályázatok útján jelenleg 120-150 ezer diákok érnek el évente, és az a cél, hogy 2010-ben már minden közoktatásban résztvevő 5-8. osztályos tanuló részesüljön valamilyen programban. A bizottság azt várja a szociális tárcától, hogy fordítson több pénzt az interneten történő tájékoztatásra.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...