Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán Viktor 24-én tárgyal Barroso elnökkel

Cikk:

A jegybanki és a bírósági szabályozás, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályok miatt három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az eljárások megindítása lehetőséget ad a magyar kormány számára, hogy a vitát szakmai alapon, a konkrétumok talajára helyezve folytassa le – áll a Miniszterelnökség közleményében. Orbán Viktor kormányfő január 24-én Brüsszelben tárgyal José Manuel Barroso EB-elnökkel.

Úgy döntött az Európai Bizottság, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen - jelentette be José Manuel Durao Barroso elnök kedden Strasbourgban. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak. A bizottság emellett közelebbi tájékoztatást kér a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban.

A portugál politikus úgy fogalmazott: a bizottság remélte, hogy Magyarország végrehajtja szükséges változtatásokat, eddig azonban ez nem történt meg. A bizottság elemzése az érintett magyar jogszabályok alapos elemzésén alapul, Magyarországnak pedig a szokásosnál kevesebb ideje, egy hónapja lesz arra, hogy válaszoljon az EB által megfogalmazott aggályokra. A bizottság szeretné elkerülni, hogy a kétely legkisebb árnyéka vetüljön arra, hogy az európai család egyik kulcsállamaként Magyarország nem tartja teljes mértékben tiszteletben a demokratikus elveket és értékeket. A bizottság eltökélt abban, hogy biztosítsa: minden EU-tagállamban betűjében és szellemében teljesen tiszteletben tartják az uniós joganyagot, és ezt stabil jogi környezet garantálja – fogalmazott az EB elnöke.

Miniszterelnökség: itt a lehetőség a szakmai vitára

Az eljárások megindítása lehetőséget ad a magyar kormány számára, hogy a vitát szakmai alapon, a konkrétumok talajára helyezve folytassa le, mégpedig az arra hivatott fórummal, a szerződések őrének számító Európai Bizottsággal – áll a kormányszóvivői iroda keddi közleményében. A dokumentum leszögezi azt is, hogy a kormány az EB-hez hasonlóan rendkívül fontosnak tartja a jegybank, az igazságszolgáltatás és az adatvédelmi hatóság függetlenségét, így sem az alapelvek, sem a közös európai értékek és vívmányok jelentősége tekintetében nincs vitánk az Európai Unió intézményeivel. Célunk az, hogy a felvetett kérdésekre érdemi és teljes körű választ adjunk, illetve a problémás kérdésekre mielőbb, lehetőleg a teljes jogsértési eljárás lefolytatása nélkül megoldást találjunk – zárul a közlemény.

A Miniszterelnökség kedd délutáni közleményében megerősítette Barroso bejelentését arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 24-én Brüsszelben tárgyal az Európai Bizottság elnökével az eljárásokban érintett jogszabályokról.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...