Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kohéziós támogatások befagyasztását javasolta az EB

Cikk:

A deficitcsökkentési kötelezettség elmulasztása miatt az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy jövő januártól függesszék fel 495 millió euró kohéziós támogatás folyósítását Magyarországnak. A magyar kormány szerint vitatható a bizottság javaslata, mert az nem veszi figyelembe, hogy 2011-ben 3 százalék alatti volt a hiány és ez várhatóan 2012-ben és 2013-ban is a deficithatár alatt marad.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

Az EB közleménye szerint a pontosan 495 184 000 eurót a jövő januártól hatályos kötelezettségvállalásokból függesztik fel. A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékáról, az összes kötelezettségvállalás 29 százalékáról van szó.

A bizottság emlékeztetet arra, hogy januárban már megállapította a hatékony lépések hiányát Magyarország részéről, és javasolta a túlzott deficit miatti eljárás felgyorsítását, amit a pénzügyminiszteri tanács el is fogadott. A magyar kormánynak most cselekednie kell, mielőtt a felfüggesztés életbe lép - idézi a közlemény Olli Rehn pénzügyi biztost. Johannes Hahn, a regionális fejlesztésért felelős biztos arányosnak tartja a bizottság javaslatát, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is támogassanak beruházásokat, miközben Magyarországnak időt ad, hogy rendezze a helyzetet.

A kohéziós alapokra vonatkozó uniós szabályozás szerint, ha valamely kedvezményezett tagállamban túl magas a költségvetési hiány, és az adott ország a tanács ajánlásai alapján nem hozott eredményes intézkedéseket ennek csökkentésére, akkor az EB az érintett tagállam részére tett kötelezettségvállalásokat részben vagy teljes egészében felfüggesztheti, a felfüggesztésről szóló határozatot követő év január 1-jétől. Ugyanakkor ha a Tanács megállapítja, hogy a tagállam megtette a szükséges kiigazításokat, akkor késedelem nélkül dönt a felfüggesztés megszüntetéséről is.

A kormány már most tavasszal, a szokásos módon elkészítendő konvergenciaprogramban és nemzeti reformprogramban, ősszel pedig a jövő évi költségvetésben megfelelő lépésekkel reagálni fog az uniós elvárásokra – mondta még kedden Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Leszögezte, hogy Magyarország képes lesz a hiányt az előírt szint, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani.


A kormány szerint jogilag vitatható az EB javaslata

A kormány szerint az Európai Bizottság zárolási javaslata megalapozatlan, méltánytalan, jogi szempontból vitatható és ellentétes az alapszerződések szellemével, mert egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót – derül ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Giró-Szász András kormányszóvivő közös közleményéből.

A magyar kormány álláspontja szerint a tények azt bizonyítják, hogy a kabinet gazdaságpolitikája jó irányba viszi Magyarországot, hiszen a tavalyi évi gazdasági növekedésünk meghaladta mind az egész Európai Unió, mind az euróövezet növekedési ütemét, miközben folyamatosan csökkentjük a múlt örökségeként itt maradt államadósságot. Érthetetlen, hogy a bizottság miért hagyta figyelmen kívül a tényeket, így azt, hogy Magyarország költségvetési hiánya - az Európai Unióhoz való csatlakozása óta először - 3 százalék alatt volt 2011-ben, és 3 százalék alatt lesz az idén is, amellyel az ország a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudhatja magáénak az unióban – áll a közleményben.

Miután az Európai Bizottság a 2013-as költségvetési hiányt 3,25 százalékra becsülte, a kormány újabb intézkedéseket hozott, amelyek 0,4 százalékkal csökkentik a jövő évre várt deficitet, így az szintén 3 százalék alatt marad. Ezen döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót. A kormány minden, a vonatkozó EU-s elvárások és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges döntést meghozott, s természetesen továbbra is kész a folyamatos konzultációra az Európai Unió intézményeivel – zárul a közlemény.

Ugrás vissza Ugrás vissza...