Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EB: zöld jelzés a pénzügyi tranzakciós adónak

Cikk:

Zöld jelzést adott az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciós adóra (financial transaction tax, FTT) irányuló kezdeményezésnek - tudatta kedden közleményében a brüsszeli testület. A bizottság szerint a kezdeményezés minden jogi feltételnek megfelel, ezért azt javasolják az Európai Unió Tanácsának, hogy engedélyezze azt. A tanács mellett a megerősített együttműködés elindításához az Európai Parlament jóváhagyása is elengedhetetlen.

Az úgynevezett megerősített együttműködés értelmében legalább 9 tagállamnak kell írásban kifejeznie elkötelezettségét, hogy egy jól meghatározott területen mélyítenék együttműködésüket. Az FTT-ről 10 állam juttatott el ilyen értelmű nyilatkozatot a bizottsághoz; az eredeti javaslat a pénzintézetek közötti tranzakciókra 0,1 százalék, a származékos ügyletekre pedig 0,01 százalék tranzakciós adót vetne ki. A kezdeményezésben Németország, Franciaország, Ausztria, Belgium, Portugália, Szlovénia, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Szlovákia vesz részt, ami a bizottság értékelése szerint nemcsak azonnali és kézzelfogható előnyöket jelent a részt vevő országoknak, hanem a belső piac és az unió egészének működéséhez is hozzájárul.

"Ez az adónem többmilliárd euró, nagyon is elkélő többletbevételhez juttathatja a tagországokat ezekben a nehéz időkben. Ez a méltányosságról szól; biztosítani kell, hogy a válság terheiből a pénzügyi szektor is kivegye a részét, ne csak a hétköznapi emberek viseljék azt" - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A tagállamok nyilatkozatainak beérkezését követően a bizottság köteles volt megvizsgálni, hogy a megerősített együttműködés hogyan érinti a részt vevő és kimaradó tagállamokat és az EU egészét, illetve hogy az együttműködés az EU érdekeit és céljait szolgálja és nem árt az egységes piacnak. Az EB értékelése szerint az FTT erősítené az egységes piacot, mert egyszerűsíti a jogi környezetet, biztosítja a pénzügyi szektor hozzájárulását a válság költségeihez, továbbá a pénzügyi piacokat a szerencsejátékszerű kereskedéstől a reálgazdaságot támogató, stabilabb tevékenységek irányába igyekszik elmozdítani.

Az eredeti, az egész EU-ra kiterjedő FTT-ből az Európai Bizottság számításai szerint a tagállamok összesen 57 milliárd euró bevételre tehettek volna szert. A bizottság ismerteti azt is, hogy a megerősített együttműködés elindulását követően ugyanolyan feltételekkel csatlakozhatnak majd, illetve ugyanolyan feltételek alapján vezethetik be az uniós FTT-t, mint a kezdeményezésben a kezdetektől részt vevő országok.

Ugrás vissza Ugrás vissza...