Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Készen állunk a tárgyalásokra az Európai Bizottsággal és a Valutaalappal

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök levélben tájékoztatta szerdán José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy Magyarország készen áll a tárgyalások megkezdésére az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

-

Orbán Viktor tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét azokról az intézkedésekről, amelyek az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak a magyar jegybanktörvényhez fűzött megjegyzései nyomán történtek.

A kormány két törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek az EU-ban Magyarország ellen indított kötelességszegési eljárás kapcsán. Ezek közül azt, amely szerint nem kerül sor az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására, az Országgyűlés már el is fogadta, másik indítványával a kormány módosítani kívánja a jegybanktörvényt. A parlament várhatóan hamarosan elfogadja a módosításokat, biztosítva ezzel a kötelességszegési eljárás során felmerült összes kérdés megfelelő kezelését.

A miniszterelnök értesítette Barrosót arról is, hogy nem jelöl harmadik alelnököt a Magyar Nemzeti Bank vezetésébe mindaddig, amíg nem jár le Simor András elnök mandátuma. A miniszterelnök arra számít, hogy a gazdasági kérdésekért felelős parlamenti bizottság elnöke kijelenti, hogy a jegybankelnök mandátumának lejártáig nem kezdeményezi újabb tag kinevezését a Monetáris Tanácsba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...