Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Budapesten tárgyalt az EBSZ kisebbségi főbiztosa

Cikk:

Knut Vollebaek, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa szerint a szlovák nyelvtörvény módosítása nem szükségszerűen ellentétes az európai normákkal, a törvény bizonyos paragrafusai azonban homályosak és többféleképpen értelmezhetőek, ezért fontos a végrehajtási iránymutatók gondos kidolgozása.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ajánlásai lehetővé teszik, hogy felülvizsgálják a szlovákiai nyelvtörvény módosítását, és a végrehajtási utasításokat úgy készítsék el, hogy az alapján senkit ne lehessen indokolatlanul megbüntetni kisebbségi nyelvhasználatáért - mondta Bajnai Gordon kedden Budapesten, miután találkozott az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosával.

A főbiztos ajánlásai európai szintre hozhatják a Szlovákiában élő összes, így a magyar kisebbség védelmét és képviseletét is. Az ajánlások között szerepel, hogy Szlovákiában a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvényt fel kell hozni az államnyelvtörvény szintjére, illetve szükség lesz arra is, hogy megalkossák a kisebbségek védelméről szóló törvényt úgy, ahogyan például ez már Magyarországon régóta működik - ismertette a kormányfő. Magyarország ezek végrehajtását is szeretné nyomon követni a szeptember végén felálló magyar-szlovák vegyes bizottság kereti között.

Vollebaek szerint részben jogosak a magyar kritikák

Knut Vollebaek a megbeszélés után azt mondta: a nyelvtörvény módosításaival kapcsolatban megfogalmazott kritika egy része építő jellegű és elfogadható, némelyik azonban kissé eltúlzott. Minden államnak jogában áll, hogy a saját állami nyelvét erősítse, ez a törekvés semmilyen nemzetközi törvénnyel nem áll szemben. Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy ezek az érdekek nem csorbíthatják egy nemzeti kisebbség saját nyelvének használatára vonatkozó jogát - jegyezte meg Knut Vollebaek. A főbiztos gratulált Bajnai Gordonnak a szeptember 10-én Szécsényben Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszéléséhez és az ott elfogadott nyilatkozathoz.

A főbiztos szerint a szlovák államnyelvtörvény nem szükségszerűen ellentétes a nemzetközi, illetve az európai normákkal; ebben a tekintetben fontos különbséget tenni a törvény politikai és jogi oldala között. A törvény bizonyos paragrafusai azonban homályosak és többféleképpen értelmezhetőek, ezért fontos a végrehajtási iránymutatók gondos kidolgozása.

Szerdán Pozsonyban tárgyal a kissebségi főbiztos

Knut Vollebaek budapesti látogatása után, szerdán Pozsonyban folytat tárgyalásokat, ahol fogadja Robert Fico miniszterelnök, Dusan Caplovic, a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettes, tárgyal Miroslav Lajcákkal, valamint Marek Madaric kulturális miniszterrel, s részt vesz a parlament külügyi bizottságának ülésén. Szlovákia készen áll arra, hogy a módosított államnyelvtörvény végrehajtásának folyamatában együttműködjön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) - jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kedden Pozsonyban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...