Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Januártól kötelező az elektronikus adó- és járulékbevallás

Cikk:

Az adózás rendjéről szóló törvényben (2005. évi CLXIII. törvény) kötelezett vállalkozóknak január 1-jétől havonta kötelező elektronikus adó- és járulékbevallást tenni. A bevallásokhoz Ügyfélkapu- és APEH-regisztráció szükséges.
A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak 2007. január 1-jétől kötelező lesz havonta elektronikus úton bevallást tenni a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról.
Január 1-jétől az ezen bevallásokon felüli valamennyi adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettséget szintén elektronikus úton kell teljesíteni.
A kötelezettség minden havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett munkáltatóra és kifizetőre, továbbá a kiegészítő tevékenységet nem folytató egyéni vállalkozóra vonatkozik.
Olvassa el a vonatkozó törvényi szabályozásokat:
Kötelező regisztráció
Az elektronikus adó- és járulékbevallás, valamint minden más bevallás és adatszolgáltatás elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül, a Kormányzati Portálon történik.
Az Ügyfélkapu használatához regisztrációra van szükség, ez bármelyik okmányirodában elvégezhető, vagy ha az ügyfél rendelkezik minősített elektronikus aláírással, akkor interneten keresztül is a Kormányzati Portálon. Okmányirodába időpontot foglalhat elektronikusan is.
Megbízott útján is teljesíthető
Amennyiben a jövő évtől az adózásra kötelezett nem saját maga kívánja vállalkozásának bevallásait az interneten keresztül benyújtani, hanem továbbra is meghatalmazottal (pl. könyvelő), akkor a feladatra továbbra is adhat a - törvényes vagy a meghatározott szabályok szerinti - képviselőjének meghatalmazást vagy megbízást. Ebben az esetben a képviselőnek kell rendelkeznie személyes ügyfélkapu-regisztrációval. Az ügyfélkapu-regisztráció kötelezettsége ebben az esetben teljesítettnek minősül.
Külön APEH-regisztráció is szükséges
Az ügyfélkapu-regisztráció azonban önmagában még nem elég. A regisztráció teljesítéséről az azt követő 8 napon belül az állami adóhatósághoz be kell nyújtani a 06180 számú regisztrációs adatlapot.
Amennyiben az ügyfélkapu-regisztrációt az adózó meghatalmazottja vagy megbízottja teljesíti, akkor a 06180 számú adatlapot is a meghatalmazottnak vagy megbízottnak kell benyújtania.
Abban az esetben, ha valaki bevallási kötelezettségeinek teljesítésére már ügyfélkapuval rendelkező személyt bíz meg, akkor a megbízás keletkezésétől számított 8 napon belül kell a megbízottnak a 06180-as számú adatlapon teljesítenie bejelentési kötelezettségét.
Nézze meg!
Adókedvezmény az elektronikus bevalláshoz
A kormány döntésének értelmében az elektronikus bevallásra kötelezett, négymillió forint éves árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és vállalkozások adókedvezményt kapnak.
Amennyiben ezek a vállalkozók (vállalkozások) számviteli és könyvviteli szolgáltatást vesznek igénybe, a szolgáltatás díjának 15 százalékát írhatják le az adójukból. Amennyiben nem vesznek igénybe könyvelői szolgáltatást, akkor a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internetszolgáltatás együttes összegének 10 százalékát írhatják le a társasági adóból, illetve a vállalkozói személyi jövedelemadóból.
Szintén adókedvezményt vehetnek igénybe a 25 millió forint éves árbevételt el nem érő könyvelők és könyvelőcégek a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internetszolgáltatás értéke alapján.
A négymillió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkező evaalanyok is kedvezményben részesülnek: ha a vállalkozás könyvelő szolgáltatását veszi igénybe, a fizetett díj 60 százaléka csökkenti az eva alapját. Ha önmaga készíti el a bevallásait, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezései értékének 20 százalékával, továbbá az általa igénybe vett internetszolgáltatás díjának 40 százalékával csökkentheti az evaalapot. Ez utóbbi vonatkozik a 25 millió forint bevételt el nem érő evás könyvelőkre is.
Hasznos linkek és telefonszámok az adó- és járulékbevalláshoz
Internet:
Telefon:
  • Ügyfélvonal (a nap 24 órájában ingyenesen hívható szám): 189
  • Vezetékes kék hívószám: 06-40-42-42-42 (vidékről és helyi tarifával hívható - mobilhálózatról nem hívható)
  • Saját mobilhálózaton belüli hívószáma: 06-20 vagy 06-30 előhívó és 33-95-888
Olvasói kérdések az APEH szakértőihez
Az APEH munkatársai november 15-én on-line fogadóórán választoltak az e-adózással kapcsolatos kérdésekre. Olvasóink többsége technikai problémák kezelésével, illetve az elektronikus adózásra kötelezettek körével kapcsolatban érdeklődött a szakértőknél. Olvassa el a kérdéseket és válaszokat a fórumban!
Ugrás vissza Ugrás vissza...